Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Βραβεύτηκαν οι καλύτεροι αρχιτέκτονες φαρμακείων

3/7/2023 11:10:33 μμ
Από την ΟΣΦΕ και Πανεπιστήμια Λευκωσίας & Πατρών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στις 3/7 πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του πρώτου Φοιτητικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Φαρμακείο 2030: Φοιτητικός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για το Χώρο του Πρότυπου Ελληνικού Φαρμακείου Κοινότητας» (Pharmacy 2030: Student Architecture Ideas Competition for the Space of the Model Greek Community Pharmacy), στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο διαγωνισμός είναι μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, της ΟΣΦΕ και του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο να διατυπωθούν καινοτόμες αρχιτεκτονικές προτάσεις και ιδέες που να αναδεικνύουν τους στόχους της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP) για το φαρμακείο του 2030, που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις παρεχόμενες σε αυτό υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με την Αλίκη Πελετίδη, Λέκτορα Κλινικής Φαρμακευτικής Πρακτικής και Δημόσιας Υγείας, Συντονίστρια ΠΦ ΤΕΥ UNIC, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη της ΟΣΦΕ και μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, «η ιδέα προήλθε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με την ΟΣΦΕ και είχε ένα βασικό στόχο: να αναδείξει πώς το κοινοτικό φαρμακείο σε Ελλάδα και εξωτερικό μπορεί να αλλάξει μορφή κτηριακά για να μπορέσει να προάγει τις διαφορετικές υπηρεσίες εντός του χώρου του και τον αναδυόμενο κλινικό ρόλο του φαρμακοποιού».

Ο διαγωνισμός διεξάγεται με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Κωνσταντίνο Γρίβα, Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, ΤΑΜ ΠΠ. Μέλη της επιτροπής, εκτός από την Αλίκη Πελετίδη, είναι επίσης οι: Δήμητρα Κατσώτα, Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, ΤΑΜ ΠΠ, Κατερίνα Κοτζιά, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, ΤΑΜ ΠΙ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ιδρυτής του klab architecture, εντεταλμένο διδάσκοντα ΕΜΠ, Βασίλης Μπιρλιράκης, Φαρμακοποιός, Πρόεδρος της ΟΣΦΕ και Αλεξάνδρα Ελευθερία Στράτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, ΤΑΜ ΠΠ. Απονέμονται τρία βραβεία και τρεις ισότιμοι έπαινοι σε ομάδες φοιτητών από τα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τι αναφέρουν οι στόχοι της FIP για το Φαρμακείο του 2030
Η πώληση είναι ένα μικρό κομμάτι των υπηρεσιών που το φαρμακείο του 2030 καλείται να παρέχει, ενώ η ανθρωποκεντρική προσέγγιση των αναγκών του επισκέπτη και η παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ είναι το κυριότερο ζητούμενο. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος του φαρμακείου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα θα χρειαστεί να διαφοροποιηθεί σημαντικά. Νέοι χώροι και λειτουργικές ενότητες θα προστεθούν, το διάγραμμα ροής του θα αλλάξει και η φυσιογνωμία του εσωτερικού περιβάλλοντός του θα απαιτήσει αναπροσαρμογές.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει






Σχετικά άρθρα

ΤΕΑΥΦΕ: Έρχεται η δυνατότητα πληρωμής εισφορών σε όλες τις τράπεζες
Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου
Τον Ιούνιο ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου με τη συμμετοχή των φαρμακείων
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση