Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Βιταμίνη D: Σύμμαχος των γυναικών με καρκίνο μαστού

11/11/2016 12:36:55 μμ
Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίστηκε με καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η δράση της βιταμίνης D στην υγεία των οστών είναι ευρέως γνωστή. Λιγότερο γνωστή είναι ενδεχομένως ότι ανεπάρκειά της σχετίζεται με διάφορες μορφές καρκίνου.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει αυτή την άποψη, καθώς έδειξε ότι υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού είχαν 30% καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα.


Ομάδα ειδικών από το νοσηλευτικό ίδρυμα Kaiser Permanente και το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Roswell Park μελέτησαν στοιχεία για 1.666 γυναίκες που είχαν δώσει δείγματα αίματος την περίοδο 2006 -2013, στο πλαίσιο της μελέτης Pathways. Όλες οι γυναίκες είχαν διάγνωση διηθητικού καρκίνου του μαστού και είχαν δώσει δείγμα αίματος εντός δύο μηνών από τη διάγνωση, ενώ είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες κινδύνου. Οι συμμετέχουσες προσήλθαν για επανέλεγχο στους έξι μήνες, καθώς και στα δύο, τέσσερα, έξι και οκτώ χρόνια από την έναρξη της μελέτης.

Σύμφωνα με τον ερευνητής Λορενς Κουσι, επικεφαλής της μελέτης Pathways, φάνηκε πως η καλύτερη επιβίωση σχετιζόταν με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό των ασθενών. Επιπλέον, οι ειδικοί διαπίστωσαν ισχυρότερους συσχετισμούς της βιταμίνης, ειδικά στις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν υψηλά επίπεδα D στον οργανισμό τους, με κατά 63% καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης χωρίς υποτροπή και 42% επιβίωσης χωρίς διηθητική νόσο, σε διάστημα επτά ετών.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να συνεκτιμήσουν τον ρόλο και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης
D στον οργανισμό, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία, η φυλή και η εθνικότητα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και αρκετά χαρακτηριστικά του όγκου που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της νόσου. Αυτό έγινε για να διασφαλιστεί ότι η παρατηρούμενη ευνοϊκή σχέση μεταξύ βιταμίνης D και καλύτερου θεραπευτικού αποτελέσματος ήταν ανεξάρτητη όλων αυτών των παραγόντων.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη σχέση της βιταμίνης
D με τον καρκίνο του μαστού στο ρόλο της να προάγει την ανάπτυξη φυσιολογικών μαστικών κυττάρων και στην αναστολή της παραγωγής των καρκινικών κυττάρων, καθώς και στην προαγωγή της απόπτωσης των τελευταίων.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε το είδος της βιταμίνης
D, δηλαδή συμπλήρωμα έναντι τροφής, οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της πρόσληψης της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (600 IU για άτομα 1 - 70 ετών και τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, και 800 IU για άτομα άνω των 71 ετών) από κάθε διαθέσιμη πηγή.


Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη διάθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuy Synthes






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους