Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βιταμίνη D: Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας σε ενήλικες με φυσιολογική γνωστική λειτουργία

5/3/2023 7:00:17 μμ
Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia», οι διαγνώσεις περιστατικών άνοιας μειώθηκαν κατά 40% σε όσους ασθενείς έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D. Ωστόσο, τα οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων ήταν μεγαλύτερα για τα άτομα εκείνα που έχουν φυσιολογική νόηση.

Κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου της μελέτης, 2696 (22%) ασθενείς που εξετάστηκαν εμφάνισαν άνοια. Μεταξύ αυτών που διαγνώστηκαν, το 75% δεν είχε λάβει καμία μορφή βιταμίνης D, ενώ το 25% είχε λάβει συμπλήρωμα βιταμίνης D κατά την έναρξη της μελέτης. Πιο οφειλόμενες φαίνεται πως ήταν οι γυναίκες από τη λήψη της, ενώ τα ποσοστά επιβίωσης χωρίς άνοια για 5 χρόνια ήταν 83,6% στην ομάδα που λάμβανε συμπλήρωμα και 68,4% στην ομάδα χωρίς συμπλήρωμα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας, καθώς η βιταμίνη έχει την ικανότητα να καθαρίζει το αμυλοειδές που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και μπορεί να προστατεύσει από τη συσσώρευση της «tau», μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην άνοια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D έχει κάποιες επιδράσεις στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιπτώσεις στη μείωση της άνοιας, ωστόσο μέχρι στιγμής η έρευνα έχει δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Τα ευρήματά μας δίνουν βασικές πληροφορίες για τις ομάδες του πληθυσμού που θα μπορούσαν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από τη χορήγηση αυτών των συμπληρωμάτων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Zahinoor Ismail από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι & το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη διάθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuy Synthes






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση