Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βιταμίνη D και καρκίνος ουροδόχου κύστης: πώς σχετίζονται;

9/11/2016 10:42:04 πμ
Βρετανική έρευνα βγάζει ελπιδοφόρα αποτελέσματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Μπράιτον της Αγγλίας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γουάργουικ, με επικεφαλής την Δρ Ροζμαρι Μπλαντ, έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα μετά από αξιολόγηση στοιχείων από 7 έρευνες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει από 112 έως 1.125 εθελοντές.


Η ίδια επιστημονική ομάδα πραγματοποίησε επίσης πειράματα για να ελέγξει τις αντιδράσεις των κυττάρων που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης στη βιταμίνη D. Διαπίστωσαν ότι αυτά ενεργοποιούνται και ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη βιταμίνη, προκαλώντας έτσι αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, εντοπίζοντας και καταστρέφοντας τα μη φυσιολογικά κύτταρα πριν εξελιχθούν σε καρκινικά.

«Σίγουρα απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες για την τεκμηρίωση του συσχετισμού, αλλά σε κάθε περίπτωση η 
μελέτη μας δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να εμποδίσουν τα κύτταρα της ουροδόχου κύστης να έχουν μια επαρκή αντίδραση στα μη φυσιολογικά κύτταρα» εξήγησε η Δρ Μπλαντ.

Τόνισε όμως ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η βιταμίνη Dμπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης: «Καθώς η βιταμίνη D είναι ένα φθηνό και ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής, η πιθανή χρήση της στην πρόληψη του καρκίνου είναι μεν ελπιδοφόρος αλλά θα πρέπει να μελετηθεί με προσοχή».

Σημειωτέον ότι οργανισμός μας παράγει βιταμίνη
D με την έκθεση στον ήλιο, ενώ πλούσιες πηγές της ίδιας βιταμίνης είναι τα λιπαρά ψάρια και οι κρόκοι των αυγών.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με καρδιακά νοσήματα, την πνευματική εξασθένηση, αυτοάνοσες παθήσεις και τον καρκίνο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σχετικό webinar διοργανώνει η European Industrial Pharmacists Group (EIPG)
Η Eli Lilly διακόπτει παγκοσμίως την παραγωγή και τη διάθεσή της






Σχετικά άρθρα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Δράση ενημέρωσης για την υπέρταση στις 16/05
Η Κινητή Ομάδα Υγείας του Τομέα Υγείας θα βρίσκεται στο Σύνταγμα
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Έρευνα Ipsos: Οι έξυπνες συσκευές ενθαρρύνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής
Το 72% των επαγγελματιών υγείας συνιστούν τη χρήση τους για την παρακολούθηση της υγείας
ΕΜΑ: Επιβεβαιώθηκε η παρενέργεια της finasteride
Αλλάζουν οι προειδοποιήσεις ασφαλείας των φαρμάκων