Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βιταμίνη B μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

27/7/2023 8:36:46 μμ
Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Psychiatry
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


H βιταμίνη L-methylfolate (LMF), μια μορφή του φυλλικού οξέος (βιτ. Β9), μπορεί να είναι αποτελεσματική ως συμπληρωματική αγωγή σε ασθενείς με σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην καθιερωμένη θεραπεία. Αυτό διαπιστώνει έρευνα ανασκόπησης έξι μελετών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Psychiatry και έδειξε ότι τα παραπάνω αποτελέσματα ήταν πιο σαφή και έντονα σε ασθενείς με παχυσαρκία και με παρουσία δεικτών φλεγμονής.

«Αξίζει να δοκιμάσουν οι θεράποντες γιατροί τη συγκεκριμένη βιταμίνη στους ασθενείς τους, καθώς είναι γενικά ασφαλής και καλά ανεκτή», επισημαίνει στο Medscape Medical News ο Vladimir Maletic, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, ο οποίος και διευκρινίζει ότι το LMF περνάει πιο εύκολα από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό σε σύγκριση με άλλες μορφές της βιταμίνης και ιδίως σε όσους είναι παχύσαρκοι ή έχουν δείκτες φλεγμονής, και έτσι επιτρέπει τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα να δρουν καλύτερα.

Σε δύο από τις μελέτες που αξιολογήθηκαν, οι ασθενείς που λάμβαναν καθημερινά 15mg LMF για 30 ημέρες σημείωσαν στατιστικά σημαντική βελτίωση και υψηλή απόκριση, ενώ με την επέκταση της μελέτης σε 12 μήνες, το 61% σημείωσε ύφεση και το 38% ανάρρωση, χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Αυτό δείχνει ότι όσοι ανταποκρίθηκαν από τη βραχυπρόθεσμη θεραπεία, διατήρησαν τα αποτελέσματα αυτά για ένα έτος, ενώ όσοι δεν ανταποκρίθηκαν τις πρώτες εβδομάδες ωφελήθηκαν από τη μακροχρόνια αγωγή, σύμφωνα με τους ερευνητές. Από μελέτη παρατήρησης φάνηκε ότι τα παραπάνω αποτελέσματα επιβεβαιώνονται και στην πραγματική πρακτική.

Ο μικρός αριθμός των μελετών είναι η κριτική που διατυπώθηκε για την ανασκόπηση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»