Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βιταμίνες και φυσικά προϊόντα που μπορούν να βελτιώσουν την όραση

10/5/2022 9:55:04 πμ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πεφάνης, φαρμακοποιός, MPharm, MRPharmS Pharmacist trainee Whickham pharmacy, Newcastle Academic tutor, University of Sunderland
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι φυσικές θεραπείες σίγουρα έχουν ρόλο σε θεραπευτικές αγωγές, κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε το συμπληρωματικό ρόλο που έχουν και γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να αντικατασταθεί η συμβατική θεραπεία. Τα μάτια και η όραση είναι άκρως απαραίτητη ανάγκη του ανθρώπου. Η φυσική προστασία και η προσπάθεια αναστροφής οποιασδήποτε απώλειας ή βλάβης της όρασης θα ήταν πανάκεια και ιδανική.

Πού μπορεί να βρει εφαρμογή η χρήση ομοιοπαθητικής για τη βελτίωση κάποιας απώλειας όρασης ή να ενισχύσει τη φυσική θεραπεία;

  • Η Ευφρασία (ή eyebright) είναι ένα φυτό με ευεργετικές ικανότητες για τον οφθαλμό. Είναι περισσότερο μια θεραπεία για τα μάτια έναντι της επιπεφυκίτιδας αφού επιταχύνει την ανάρρωση. Επίσης, συσκευάζεται και σε μορφή τσαγιού.
  • Το Gingko Biloba είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα και βελτιώνει τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή. Βελτιώνει την όραση σε ασθενείς με γλαύκωμα.
  • Το Coleus μειώνει την παραγωγή υγρού στο μάτι, γεγονός που μειώνει την πίεση από πιθανό γλαύκωμα. Περιέχει φορσκολίνη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ξηροφθαλμίας.

Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της όρασης

Βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, οξείδιο ψευδαργύρου, χαλκός, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, αλλά όλα με μέτρο στις ποσότητες και η δοσολογία πρέπει πάντα να είναι η ανάλογη.


Ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να αντικαταστήσει μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει καρότα, παντζάρια, ψάρια, αυγά, γλυκοπατάτες, λάχανο, ξηρούς καρπούς, καθώς αυτά μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της απώλειας όρασης.

Τα καρυκεύματα, οι επικαλύψεις και οι σάλτσες όπως η μαγιονέζα, το dressing σαλάτας είναι όλα πλούσια σε λιπαρά και μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν χρησιμοποιώντας πράσινα λαχανικά ή τρόφιμα με βιταμίνη C ως ενισχυτικά γεύσης. Τρόφιμα με λευκό ή απλό χρώμα, δεν έχουν κανένα όφελος για την υγεία των ματιών. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 για να έχουμε διατροφικό όφελος. Τα λιπαρά γεύματα πρέπει να αντικατασταθούν από γεμάτα με ψευδάργυρο και πρωτεΐνες όπως η γαλοπούλα ή τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 όπως ο σολομός. Η μαργαρίνη στο βούτυρο μπορεί να αλλάξει σε καρύδα ή αβοκάντο για να μειώσει τη χοληστερόλη μας, αποτρέποντας τις εναποθέσεις λιπιδίων γύρω από τα μάτια.


Ο φαρμακοποιός μπορεί σίγουρα να παίξει ενεργό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών των ματιών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

18/4/2024 2:42:20 πμSupplement Awards 2024
Διοργανώνονται για 4η συνεχόμενη χρονιά από την BOUSSIAS events
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της