Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Βιταμίνες Ε και C: Μύθος η προστασία από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια;

21/11/2016 11:09:46 πμ
Έρευνα του Harvard καταρρίπτει μύθους για τα οφέλη των βιταμινών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Επιστήμονες του πανεπιστημίου Harvard καταρρίπτουν κάποιους μύθους αναφορικά με το ρόλο των βιταμινών και τα οφέλη τους ως προς την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων ή των εγκεφαλικών επεισοδίων.


Στη μελέτη Physicians Health Study έλαβαν μέρος περίπου 15.000 άνδρες ηλικίας 50 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες.

Η πρώτη ομάδα έπαιρνε 400 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Ε κάθε δεύτερη μέρα, η δεύτερη ομάδα έπαιρνε 500mg βιταμίνης C καθημερινά, η τρίτη ομάδα έπαιρνε και τις δύο προηγούμενες βιταμίνες και η τελευταία ομάδα έπαιρνε μόνο εικονικό φάρμακο (placebo).


 

Έπειτα από 8 χρόνια παρακολούθησης, διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Δεν υπήρχε οποιαδήποτε διαφορά στο ποσοστό των ανδρών που είχαν πάθει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια ή που είχαν καταλήξει λόγω καρδιακών προβλημάτων ανάμεσα στις τέσσερις αυτές ομάδες.
  • Στους άνδρες που λάμβαναν τη βιταμίνη Ε υπήρχαν 74% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάποιο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Οι βιταμίνες C και Ε δεν συνέβαλαν καθόλου στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων ή θανάτων από κάποια καρδιακή πάθηση.
  • Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε σχετιζόταν με αύξηση του κινδύνου για αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και η μελέτη έγινε μόνο σε άνδρες, τα αποτελέσματα ήταν τόσο ισχυρά που πιθανότατα ισχύουν και για τις γυναίκες.

Προηγούμενες έρευνες

Ανέφεραν επίσης ότι σε προηγούμενη έρευνα διαφάνηκε ότι οι άνδρες καπνιστές που λαμβάνουν βιταμίνη Ε διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε ό,τι αφορά τη βιταμίνη C, κάποιες άλλες έρευνες είχαν δείξει ότι πιθανότατα να βοηθά στη γένεση του καρκίνου αντί να απομακρύνει τον κίνδυνο καρκινογένεσης, ενώ δεν βρέθηκε να βοηθά στην πρόληψη καρδιοπαθειών στις γυναίκες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους