Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Βάσω Μονοκρούσου: Συνεχής ανάπτυξη με ικανοποιημένους συνεργάτες και εργαζομένους οι στόχοι μας για το 2024

19/1/2024 12:07:44 πμ
Συνέντευξη στη Βάσω Καλυβιώτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η χρονιά που πέρασε ήταν σίγουρα γεμάτη με προκλήσεις για τον κλάδο των φαρμακαποθηκών με τις ελλείψεις φαρμάκων, τις μειωμένες τιμές, τις γενικές πληθωριστικές τάσεις και το μειωμένο ποσοστό κέρδους να δημιουργούν ένα γρίφο για τους δυνατούς παίκτες του χονδρεμπορίου. 

Η Βάσω Μονοκρούσου, Διευθύντρια Εμπορικής Ανάπτυξης της Δυναμικής Φαρμακαποθήκης στη συνέντευξη που ακολουθεί στέκεται όμως στα θετικά της χρονιάς που πέρασε, καθώς παρά τις αντιξοότητες, οι στρατηγικοί και εμπορικοί εταιρικοί στόχοι που θεσπίστηκαν επιτεύχθηκαν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η Δυναμική, η οποία μετρά 73 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του χονδρεμπορίου φαρμάκων, κοιτάζει με αισιοδοξία στο 2024, σχεδιάζοντας μια σειρά από δράσεις που θα την εξελίξουν περαιτέρω και πάντα με γνώμονα τη διατήρηση των αρχών και των αξιών της.

Κλείνοντας τη χρονιά, ποια εκτιμάτε ότι ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε το 2023;

Το 2023 ήταν ακόμη μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις. Επιγραμματικά αναφέρω τις εξής: Από την πανδημία της Covid-19 η διατήρηση των κρουσμάτων εντός της εταιρείας σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, παραμένει μια από τις βασικές προτεραιότητές μας και παράλληλα μια πρόκληση επίκαιρη όσο ποτέ. Οι πολλαπλές αυθημερόν παραδόσεις στα συνεργαζόμενα φαρμακεία, εντός τριών ωρών από τη λήψη της παραγγελίας, εξυπηρετούνται από τους αυτοματισμούς που είναι εγκατεστημένοι στην αποθήκη, σε συνεργασία και υποστήριξη από τους εξειδικευμένους εργαζομένους στην αποθήκη και στο τμήμα διανομής. Η σταθερότητα και η αξιοπιστία της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ στην εξυπηρέτηση των συνεργατών της απαιτεί τη συμμετοχή υψηλού αριθμού εργαζομένων και την ύπαρξη λειτουργικών διαδικασιών αντιμετώπισης έκτακτων και απρόβλεπτων καταστάσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων, χωρίς να επηρεάζεται το αποτέλεσμα της εξυπηρέτησης. Επομένως, η πρόληψη της διασποράς ιώσεων σε περιόδους υψηλής επικινδυνότητας έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας.


Ίσως η σημαντικότερη πρόκληση της χρονιάς αφορά στο σύνολο της την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου. Στην Ελλάδα του 2023 δυστυχώς αυτή δεν έχει ομαλοποιηθεί και η εκτίμησή μου είναι πως ούτε στο σύντομο μέλλον προβλέπεται να υπάρξει λύση. Όσο το κράτος παραμένει σε μνημονιακές πολιτικές συνεχούς υποτίμησης των τιμών των φαρμάκων και στην υποστελέχωση των κρατικών ελεγκτικών φορέων για το φάρμακο, δημιουργεί συσσωρευτική πίεση σε κάθε κρίκο της αλυσίδας. Παραγωγοί και ΚΑΚ έχουν επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο μέρος της δαπάνης και είναι απαραίτητο να υπάρξουν κίνητρα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και καινοτόμων φαρμάκων, καθώς και κίνητρα για τη συνέχιση της κυκλοφορίας αποτελεσματικών θεραπειών που λόγω χαμηλής τιμής συνεχώς αποσύρονται από τη χώρα.


Ο ενδιάμεσος –και ίσως λιγότερο αναγνωρισμένος– κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι ιδιωτικές και συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες, έχουν εγκλωβιστεί εδώ και χρόνια σε ένα μη βιώσιμο ποσοστό μεικτού κέρδους 4,67% από την περίοδο της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Παράλληλα καλούνται να ισορροπήσουν τη συνεχή διόγκωση των εξόδων σε μια εξίσωση που σταδιακά δεν θα έχει επίλυση. Ιστορικά, οι φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα παρέχουν ένα επίπεδο εξυπηρέτησης στα φαρμακεία που όμοιό του δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. Οι φαρμακαποθήκες μετατρέπουν τη μαζική αγορά προϊόντων από τους προμηθευτές σε άμεση παράδοση και κάλυψη των αναγκών της ημέρας προς τα φαρμακεία. Αυτή η παροχή απαιτεί πόρους και συνεπάγεται έξοδα. Όταν τα τελευταία χρόνια το κόστος των εξόδων αυτών, είτε αφορούν ενέργεια είτε αφορούν μετακίνηση είτε αφορούν αναλώσιμα, εκτοξεύεται, ενώ παράλληλα όλα τα άλλα παραμένουν σταθερά ή μειούμενα (τιμές φαρμάκων), δεν είναι δύσκολο να φανεί το συσσωρευόμενο πρόβλημα.


Παρόμοιες προκλήσεις αντιμετωπίζει και ο τελικός και κρισιμότατος κρίκος της αλυσίδας, το φαρμακείο, το οποίο καλείται να δώσει τις δικές του μάχες, διαχειριζόμενο τα αυξανόμενα έξοδά του, διατηρώντας και βελτιώνοντας τις παροχές του και την ικανοποίηση του πελάτη του σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς και την πρόκληση εξεύρεσης κατάλληλων συνεργατών. Ίσως όμως για εμένα, η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό το επίπεδο είναι το γεγονός πως οι συνεργαζόμενοι μεν, αντιμαχόμενοι δε, κρίκοι της αλυσίδας έχουν έλθει σε μια πρωτόγνωρη κόντρα, σκιάζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης χρόνων, εντείνοντας έτσι τα προβλήματα, ενώ η ενότητα και η αρμονία φέρνουν πάντα ουσιαστικότερα αποτελέσματα.

Ήταν κερδοφόρα η χρονιά που πέρασε;

Στα απαιτητικά χρόνια που διανύουμε, καλούμαστε να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο στρατηγικό και εμπορικό σχεδιασμό, καθώς και να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες, αν είναι δυνατόν, τις παραμέτρους. Μαθαίνοντας από το παρελθόν και κάνοντας προβλέψεις για το μέλλον, σχεδιάζουμε ένα εμπορικό και αναπτυξιακό πλάνο που αγγίζει την πραγματικότητα βλέποντάς την με θετικό πρόσημο. Παρόλες τις προκλήσεις της χρονιάς, οι στρατηγικοί και εμπορικοί στόχοι που θεσπίστηκαν επιτεύχθηκαν.


Έχοντας εδώ και χρόνια προσαρμόσει τις εμπορικές πολιτικές των παροχών πιστώσεων και εκπτώσεων προς τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένουμε ανταγωνιστικοί, να διατηρούμε τις βασικές αξίες της εταιρείας μας και να διασφαλίζουμε την απαραίτητη κερδοφορία για την υγιή ανάπτυξη της εταιρείας, εξυπηρετούμε το σκοπό μας. Η παραμονή μας στον κλάδο με συνεχή ανάπτυξη, με ικανοποιημένους συνεργάτες και εργαζομένους και η συνεισφορά μας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι αυτό που επιδιώκουμε. Επομένως, η χρονιά που αφήνουμε ήταν μια κερδοφόρα χρονιά και δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που προαναφέραμε, είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των κόπων μας.

Από την καθημερινή επαφή που έχετε με εκατοντάδες φαρμακοποιούς, ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας, ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία που μεταφέρουν σε εσάς που κατέχετε ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς του χονδρεμπορίου;

Τα φαρμακεία της νησιωτικής Ελλάδας και των δυσπρόσιτων ηπειρωτικών περιοχών, με τα οποία συνεργαζόμαστε, επιζητούν σταθερούς και αξιόπιστους συνεργάτες που δεν θα κάνουν λάθη στις παραγγελίες τους αλλά ούτε και εκπτώσεις στην ποιότητα παράδοσης. Ο χρόνος παράδοσης της παραγγελίας σε φαρμακείο δυσπρόσιτης ή νησιωτικής περιοχής είναι την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα από τη λήψη της. Έστω κι ένα λάθος στην παραγγελία μπορεί να επιβαρύνει τον ασθενή που το περιμένει, ενώ συχνά δεν έχει την εναλλακτική να το βρει αλλού.


Η σωστή θερμοκρασία της παραγγελίας των φαρμάκων και παραφαρμάκων κατά τη μεταφορά τους στον προορισμό παράδοσης είναι ένα πολύ σημαντικό ζητούμενο από τους συνεργάτες μας. Στη χώρα μας, οι θερμοκρασίες είναι αρκετά πάνω από 25⁰C για περισσότερο από εννέα μήνες το χρόνο, καθιστώντας όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη διασφάλισης σωστών συνθήκων κατά τη μεταφορά των φαρμάκων, ειδικά των ευπαθών προϊόντων ψυγείου.


Ιδιαίτερη βαρύτητα και μεγάλη σημασία για τους φαρμακοποιούς έχει η διαθεσιμότητα όλων των φαρμάκων και παραφαρμάκων με άμεσα διαθέσιμο απόθεμα στη φαρμακαποθήκη τους, ώστε να μπορέσουν, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Οι ελλείψεις μονάδων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας ή η υποστελέχωση αυτών στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές αυξάνει την απαίτηση πρωτοβάθμιας φροντίδας από τους φαρμακοποιούς. Μια σημαντικότατη παροχή, για την οποία δυστυχώς δεν αποζημιώνονται.


Επιπλέον, μεγάλη αγωνία προκαλεί στους φαρμακοποιούς σε όλες τις περιοχές, αλλά ιδιαιτέρως στη νησιωτική Ελλάδα, η δυσκολία εύρεσης κατάλληλων βοηθών φαρμακείων και υπαλλήλων φαρμακοποιών. Ιδιαιτέρως, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου παρατηρείται τεράστια αύξηση στον πληθυσμό των νησιών και όλων των τουριστικών περιοχών, οι φαρμακοποιοί καλούνται να βρουν λύση για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Τέλος, η απότομη μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα με το τέλος της τουριστικής περιόδου επιβαρύνει τους μόνιμους κατοίκους και την ευκολία ανεφοδιασμού τους με όλα τα απαραίτητα αγαθά.

Σε ποιες επενδύσεις στοχεύετε το 2024;

Όραμα της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ για το 2024 αποτελεί η διαρκής εξέλιξη, με γνώμονα τη διατήρηση των αρχών και των αξιών της. Στόχος μας είναι η αύξηση και ανάπτυξη των συνεργασιών μας με φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, η επέκταση των δραστηριοτήτων 3PL, ο εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους φαρμακοποιούς και η διατήρηση γερών βάσεων στις σχέσεις με το ανθρώπινο δυναμικό μας. Μέσα στη χρονιά θα υλοποιηθούν οι αναβαθμίσεις των ψηφιακών συστημάτων και η υιοθέτηση νέων λύσεων, με σκοπό να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μας. Έχει δρομολογηθεί η πλήρης μετάβαση σε ένα προηγμένης τεχνολογίας ενιαίο πληροφοριακό σύστημα (ERPCRMEcommerce- MobileWMS) για τη διαχείριση των εξαιρετικά αυξημένων απαιτήσεων της αγοράς. Το έργο θα εστιάσει στη βελτιστοποίηση των συχνών παραδόσεων με ακρίβεια και ταχύτητα, στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων γραμμών παραγγελιών. Επιπλέον, θα προχωρήσουμε στο σχεδιασμό της αναβάθμισης και επέκτασης των αποθηκευτικών μας χώρων και των ρομποτικών εγκαταστάσεων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 50% των σημερινών παραγγελιών.


Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος #196

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)






Σχετικά άρθρα

Αύξηση της εγχώριας αγοράς καλλυντικών αναμένεται το 2024-2025
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
Pharma Center: Επιτυχημένο το σεμινάριο της Health Aid στη Θεσσαλονίκη
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα
STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη