Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Βασικές κατευθύνσεις για τα συμπληρώματα διατροφής

22/3/2018 2:03:24 μμ
Οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις επαγγελματιών υγείας και ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε ένα πρόσφατο τεύχος του περιοδικού του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (American Medical Association – AMA) δημοσιεύτηκαν βασικές κατευθύνσεις για τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη σύσταση συμπληρωμάτων διατροφής, απαντώντας ουσιαστικά στις πιο συχνές ερωτήσεις γιατρών και ασθενών.


Σύμφωνα με τους συντάκτες, οι επαγγελματίες υγείας πρέπει καταρχάς να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων από μια υγιεινή διατροφή.


Στη συνέχεια οφείλουν να ελέγχουν για τυχόν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των προτεινόμενων συμπληρωμάτων διατροφής και των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής (π.χ. αναστολείς αντλίας πρωτονίων και μετφορμίνη αλληλεπιδρούν με συμπληρώματα).


Από εκεί και πέρα, οι γενικές οδηγίες για τη σύσταση συμπληρωμάτων σε υγιή άτομα περιλαμβάνουν:

  • Έγκυες: φυλλικό οξύ, προγεννητικές βιταμίνες.
  • Βρέφη: βιταμίνη D (σε βρέφη που θηλάζουν) και σίδηρο (σε 4-6 μηνών βρέφη).
  • Μεσήλικες και ηλικιωμένοι: ενδεχομένως βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και/ή ασβέστιο.

Επισημαίνεται ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι προσεκτικοί, όταν έχουν απέναντί τους ασθενείς που ανήκουν στις λεγόμενες «ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου», οι οποίοι ενδέχεται να λαμβάνουν μειωμένες ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών από τη διατροφή τους. Σε αυτές τις ομάδες συμπεριλαμβάνονται οι έγκυες γυναίκες, όσοι έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, άτομα σε ηλικίες που είναι πιθανό να παρουσιάζουν ανεπάρκειες κ.ά. Για παράδειγμα, καταστάσεις υγείας που παρεμποδίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών ή το μεταβολισμό είναι η κακοήθης αναιμία, η νόσος Crohn, άλλες φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και κοιλιοκάκη.


Στις βασικές οδηγίες του ΑΜΑ αναφέρονται επίσης και οι πάσχοντες από οστεοπόρωση ή άλλα προβλήματα υγείας των οστών, στους οποίους συνιστώνται συμπληρώματα βιταμίνης D, ασβεστίου ή μαγνησίου.


Ωστόσο, οι συντάκτες δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν ελέγχονται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους από τον FDA, πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά (σ.σ. όπως και στην Ελλάδα, όπου αυτά τα σκευάσματα υπόκεινται μόνο σε υποχρεωτική γνωστοποίηση στον Ε.Ο.Φ. και σε κατασταλτικό έλεγχο). Γι' αυτό το λόγο προτείνουν στους επαγγελματίες υγείας να συνιστούν προϊόντα πιστοποιημένα από ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα ή όσα είναι γνωστοποιημένα στους επίσημους Οργανισμούς του κράτους.


Μετάφραση από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Καλύπτει κάθε ανάγκη της καθημερινής βρεφικής φροντίδας






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους