Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


"Βακτήρια εναντίον βακτηρίων" για την αντιμετώπιση ανθεκτικών λοιμώξεων

25/11/2016 9:49:35 πμ
Νέα μέθοδος δίνει ελπίδες για την επίλυση της ανθεκτικότητας των μικροβίων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αναζητώντας την επίλυση της ανθεκτικότητας των μικροβίων, ένα πρόβλημα της Υγείας που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως, επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο (του Imperial του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ) είχαν για πρώτη φορά την ιδέα να καταπολεμήσουν ανθεκτικά βακτήρια με άλλα επιθετικά βακτήρια.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology», οι Βρετανοί ερευνητές κατόρθωσαν, στο εργαστήριο, με το βακτηριοφάγο βακτήριο Bdellovibrio bacteriovorus, να μειώσουν κατά 4.000 φορές πληθυσμό της ομάδας βακτηρίων Σιγκέλλα (που προκαλεί τη σιγκέλλωση, ένα λοιμώδες νόσημα με διάρροια, εμετό και στομαχικές κράμπες, από το οποίο προσβάλλονται περίπου 160 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο).

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε ψάρια που είχαν μολυνθεί, εκτός από τη Σιγκέλλα, και με το Bdellovibrio bacteriovorus. Το 60% αυτών επιβίωσε, έναντι ποσοστού επιβίωσης μόνο 25% σε εκείνα τα ψάρια όπου δεν είχε εισαχθεί ο βακτηριοφάγος.


Σημειωτέον ότι το Bdellovibrio bacteriovorus υπάρχει στον οργανισμό μας φυσικά χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να καταπολεμήσει και άλλα βακτήρια, όπως τα κολοβακτηρίδια και τη σαλμονέλα.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, δεν παρουσιάστηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μόλυνση με βακτηριοφάγο βακτήριο, γιΆ αυτό και δίνονται ελπίδες ότι η μέθοδος «βακτήρια εναντίον βακτηρίων» μπορεί να αναδειχθεί ως μια εναλλακτική λύση κατά των ανθεκτικών μικροβίων. Ωστόσο τονίζεται από τους ειδικούς ότι θα χρειασθούν πολλές περισσότερες δοκιμές ασφαλείας, προτού επιδιωχθεί η χρήση ζωντανών αντιβιοτικών για θεραπευτικούς σκοπούς σε ασθενείς.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αντιμετωπίζει και τα ανθεκτικά βακτήρια
Με έναν μοναδικό τρόπο δράσης






Σχετικά άρθρα

Σε λειτουργία το 1ο Ιατρείο Εμβολιασμού Κύησης στην Ελλάδα
H Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» διοργάνωσε σχετική ημερίδα
ΕΜΑ: Κατακόρυφη αύξηση των παράνομων φαρμάκων στην Ε.Ε.
Έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες ψεύτικα προφίλ και διαφημίσεις eshop
Νέο αντιβιοτικό για ουρολοιμώξεις μετά από 30 χρόνια εγκρίθηκε στο Ην. Βασίλειο
Αντιμετωπίζει και τα ανθεκτικά βακτήρια
Επιβεβαιώθηκε κρούσμα γρίπης H5N1 στην Αγγλία
Πρόκειται για τη λεγόμενη γρίπη των πτηνών