Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Βαθιά η πληγή των lockdowns στα οικονομικά των φαρμακείων

11/3/2021 6:35:42 μμ
Οι τζίροι από συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων καταποντίστηκαν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η δίνη του κορονοϊού συνεχίζει να πλήττει τον καθημερινό τζίρο των φαρμακείων.

Φέτος οι οικονομικές πιέσεις που δέχονται είναι κατά πολύ μεγαλύτερες, καθώς ήδη μετράμε ένα χρόνο αλλεπάλληλων lockdowns, ενώ παράλληλα δεν παρατηρείται η αυξημένη πηγή εσόδων που σημειώθηκε πέρυσι από τις πωλήσεις προϊόντων υγείας, όπως είναι οι μάσκες και τα αντισηπτικά.

Ο μέσος όρος πωλήσεων των τριών τελευταίων μηνών (Δεκέμβριος – Ιανουάριος – Φεβρουάριος) σύμφωνα με τα στατιστικά IQVIA Weekly Data δείχνουν ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά:
  • Οι πωλήσεις φαρμάκων μειώθηκαν κατά 14% περίπου.
  • Οι πωλήσεις ΟΤC μειώθηκαν κατά 26% περίπου.
Οι μειωμένες πωλήσεις συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εκτός από την αποδυναμωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών, δικαιολογείται και από την πρωτοφανή διαπίστωση που έχουν κάνει οι πνευμονολόγοι για το φετινό χειμώνα. Όπως αναφέρουν, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί όλες οι άλλες –εκτός COVID-19– σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού που οδηγούσαν τους πολίτες στους γιατρούς και στα φαρμακεία για την προμήθεια φαρμάκων και παραφαρμάκων. Οι ίδιοι οι κλινικοί γιατροί αναφέρουν ότι δεν αντιμετωπίζουν πλέον περιστατικά ιογενών λοιμώξεων ούτε γρίπης και πνευμονίας και αυτό συμβαίνει εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και της αυξημένης χρήσης της μάσκας και των αντισηπτικών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο, οι πωλήσεις των φαρμάκων του αναπνευστικού συστήματος μειώθηκαν κατά 57,4% σε σύγκριση με το 2020, αποτελώντας την κατηγορία προϊόντων με τη μεγαλύτερη μεταβολή. Παράλληλα, τα μη συνταγογραφούμενα αντιβηχικά σημείωσαν 66,7% μείωση σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου με τα φάρμακα του αναπνευστικού συστήματος να μειώνονται κατά 53,5% και τα αντιβηχικά ΜΗΣΥΦΑ κατά 57,5%.

Την είδηση επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β' Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) «Αττικόν», Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι υπάρχει πολύ μικρότερος αριθμός περιστατικών non Covid, γιατί δεν κυκλοφορούν λοιμώξεις φέτος, όπως η γρίπη και οι πνευμονίες που έβλεπε άλλους χειμώνες και ιδίως το τρίμηνο Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου