Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Αύξηση της χρηματοδότησης της δαπάνης για τα φάρμακα ζητά ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης

17/7/2014 10:45:20 πμ
Ο νέος τρόπος κοστολόγησης φαρμάκων δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται να πληρώνουν συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστό που φτάνει από 40% έως και 70% της τιμής του φαρμάκου. Αυτό συμβαίνει γιατί από τις 14 Ιουλίου ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην κατηγορία των φαρμάκων που προστατεύονται από πατέντα και γιΆ αυτό το λόγο δεν έχουν ακόμη αντίγραφο-γενόσημο, εξηγεί ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.


Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι ήδη πληρώνουν όλη τη διαφορά ακόμη και για τα γενόσημα τα οποία είναι ακριβότερα από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα της δαπάνης για τη φαρμακευτική περίθαλψη, δεδομένου ότι τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί δεν αρκούν για την ικανοποιητική κάλυψη του πληθυσμού με φάρμακα και επί πλέον επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την τσέπη των ασθενών.


«Μέχρι τώρα τη διαφορά της τιμής του φαρμάκου αυτού από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (τιμή αναφοράς), τη μοιράζονταν ο ασφαλισμένος με τον ΕΟΠΥΥ. Πλέον, ολόκληρη τη διαφορά τιμής την επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές αυτές είναι σημαντικές, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση για τον ασφαλισμένο. Έτσι δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν την οικονομική άνεση να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται και αυτοί που αναγκαστικά αρκούνται σε ό,τι φάρμακα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ», αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.


Πηγή: imerisia.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Μακεδονία
Και του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Η υποβολή τιμολογίων για το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» στις 16-26 κάθε μήνα
Τα δικαιώματα των φαρμακοποιών για τον Μάιο αναρτήθηκαν
ΦΣΘ: Τα ΦΥΚ στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Μ. Μπεκίρη
Είναι ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Μακεδονία