Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Αύξηση στα λοιμώδη νοσήματα καταγράφει η Ελλάδα

26/10/2018 11:29:06 πμ
Σε ύφεση όμως η ιλαρά από το φθινόπωρο του 2018
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2017 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν σε 5.967, παρουσιάζοντας αύξηση 20,5%, σε σύγκριση με το 2016 (4.951 κρούσματα).


Ένας από τους λόγους αυτής της αύξησης είναι σαφέστατα η επανεμφάνιση της ιλαράς, τα κρούσματα της οποίας το 2017 ανήλθαν σε 1027.

Σημειώνεται όμως ότι –σύμφωνα με στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ που επεξεργάστηκε η ΕΛΣΤΑΤ – τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης μειώθηκαν κατά 3,5% (από 2.622 σε 2.530) συγκριτικά με το 2016.


Πιο αναλυτικά, τα έξι συχνότερα λοιμώδη νοσήματα του έτους ήταν η γρίπη, η ιλαρά, η ελονοσία, η σαλμονέλλωση, η ιογενής μηνιγγίτιδα, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, η ηπατίτιδα Α και η φυματίωση.


Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η σαλμονέλλωση κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν τον μήνα Αύγουστο (139 κρούσματα).

Τα κρούσματα ελονοσίας παρουσίασαν άνοδο τους καλοκαιρινούς μήνες και μειώθηκαν πάλι το φθινόπωρο, ενώ η φυματίωση δεν παρουσίασε μεγάλη διακύμανση κατά τη διάρκεια του 2017, με 467 κρούσματα όλο το χρόνο.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα εμφάνισε τα περισσότερα κρούσματα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο (22 & 27 κρούσματα), ενώ η βακτηριακή μηνιγγίτιδα παρουσίασε έξαρση το χειμώνα (16 κρούσματα μόνο το Δεκέμβριο) με αρχές της άνοιξης (20 κρούσματα το Μάρτιο).

Η ηπατίτιδα Α παρουσίασε αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και το φθινόπωρο.

Τα κρούσματα της γρίπης κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο με σταδιακή μείωση την άνοιξη και τα κρούσματα ιλαράς παρουσίασαν σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια του έτους κυρίως στην έναρξη του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο (358 κρούσματα).

Η ιλαρά σε ύφεση;

Τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα, από το Μάιο του 2017 έως σήμερα, έχουν ξεπεράσει τα 3000 (3258 συγκεκριμένα), ωστόσο –σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για το μήνα Οκτώβριο– φαίνεται πως η επιδημία πέφτει σε ύφεση, καθώς από τις 11 Οκτωβρίου δεν έχουμε κανένα νέο κρούσμα ιλαράς.


Το ΚΕΕΛΠΝΟ όμως συνιστά οπωσδήποτε τον εμβολιασμό με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις, σημειώνοντας ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ορίζει όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.


Εξάλλου η ιλαρά δεν έχει εποχικότητα και η έξαρσή της αποδίδεται στον ελλιπή εμβολιασμό. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα κρούσματα αφορούν άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ζητά να εμπλακούν οι φαρμακοποιοί περισσότερο στα εμβολιαστικά προγράμματα


Σχετικά άρθρα

MyHealth: Θα εκδίδονται ψηφιακά από τους πολίτες οι Ιατρικές Βεβαιώσεις
Απαιτείται ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης
Έρχεται επανάσταση στη διαχείριση του άσθματος
Στο θεραπευτικό πεδίο εισέρχονται τα προβιοτικά και εμφυτεύσιμες συσκευές
NATURE: Πώς η Ελλάδα αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση της COVID-19
Μελέτη με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων
COVID-19: Ενδέχεται να πυροδοτεί νέες μορφές διαβήτη τύπου 1
Η αξιολόγηση περιστατικών είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με άρθρο στο Diabetes Care