Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αύξηση στα λοιμώδη νοσήματα καταγράφει η Ελλάδα

26/10/2018 11:29:06 πμ
Σε ύφεση όμως η ιλαρά από το φθινόπωρο του 2018
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2017 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν σε 5.967, παρουσιάζοντας αύξηση 20,5%, σε σύγκριση με το 2016 (4.951 κρούσματα).


Ένας από τους λόγους αυτής της αύξησης είναι σαφέστατα η επανεμφάνιση της ιλαράς, τα κρούσματα της οποίας το 2017 ανήλθαν σε 1027.

Σημειώνεται όμως ότι –σύμφωνα με στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ που επεξεργάστηκε η ΕΛΣΤΑΤ – τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης μειώθηκαν κατά 3,5% (από 2.622 σε 2.530) συγκριτικά με το 2016.


Πιο αναλυτικά, τα έξι συχνότερα λοιμώδη νοσήματα του έτους ήταν η γρίπη, η ιλαρά, η ελονοσία, η σαλμονέλλωση, η ιογενής μηνιγγίτιδα, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, η ηπατίτιδα Α και η φυματίωση.


Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η σαλμονέλλωση κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν τον μήνα Αύγουστο (139 κρούσματα).

Τα κρούσματα ελονοσίας παρουσίασαν άνοδο τους καλοκαιρινούς μήνες και μειώθηκαν πάλι το φθινόπωρο, ενώ η φυματίωση δεν παρουσίασε μεγάλη διακύμανση κατά τη διάρκεια του 2017, με 467 κρούσματα όλο το χρόνο.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα εμφάνισε τα περισσότερα κρούσματα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο (22 & 27 κρούσματα), ενώ η βακτηριακή μηνιγγίτιδα παρουσίασε έξαρση το χειμώνα (16 κρούσματα μόνο το Δεκέμβριο) με αρχές της άνοιξης (20 κρούσματα το Μάρτιο).

Η ηπατίτιδα Α παρουσίασε αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και το φθινόπωρο.

Τα κρούσματα της γρίπης κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο με σταδιακή μείωση την άνοιξη και τα κρούσματα ιλαράς παρουσίασαν σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια του έτους κυρίως στην έναρξη του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο (358 κρούσματα).

Η ιλαρά σε ύφεση;

Τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα, από το Μάιο του 2017 έως σήμερα, έχουν ξεπεράσει τα 3000 (3258 συγκεκριμένα), ωστόσο –σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για το μήνα Οκτώβριο– φαίνεται πως η επιδημία πέφτει σε ύφεση, καθώς από τις 11 Οκτωβρίου δεν έχουμε κανένα νέο κρούσμα ιλαράς.


Το ΚΕΕΛΠΝΟ όμως συνιστά οπωσδήποτε τον εμβολιασμό με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις, σημειώνοντας ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ορίζει όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.


Εξάλλου η ιλαρά δεν έχει εποχικότητα και η έξαρσή της αποδίδεται στον ελλιπή εμβολιασμό. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα κρούσματα αφορούν άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Ενέκρινε δύο σχετικά εμβόλια






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»