Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αύξηση σοκ στα κρούσματα κατάθλιψης στην Ελλάδα

10/10/2018 9:43:31 πμ
Είναι τετραπλάσια σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Τετραπλασιάστηκαν τα κρούσματα μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό τα χρόνια της κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2008 η ψυχιατρική νοσηρότητα στην Ελλάδα ήταν 3,3% για να φθάσει στο 12,3% το 2013.


Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό «είναι αποδεδειγμένο βιβλιογραφικά ότι η κρίση, η ανεργία και η φτωχοποίηση της κοινωνίας επηρέασαν στην Ελλάδα τους δείκτες Ψυχικής Υγείας των ανθρώπων και τη λειτουργικότητα των δημόσιων ψυχιατρικών δομών. Η αύξηση της ψυχιατρικής νοσηρότητας στη διάρκεια της κρίσης είναι αδιαμφισβήτητη».


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός συμμετέχει στο Διεθνές Φόρουμ για την Ψυχική Υγεία που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει την ευθύνη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των δομών αποασυλοποίησης του «Ψυχαργώς», αναπτύσσει νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας μειώνοντας τη συρροή περιστατικών (ιδιαίτερα ακούσιων νοσηλειών) στα 3 Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, προχωρά στη διοικητική αποκέντρωση του Συστήματος και στην εκπροσώπηση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους στα περιφερειακά όργανα διοίκησης.


Τέλος, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο από το ΕΣΥ και τις ΑΜΚΕ όσο και από τον Ιδιωτικό Τομέα, με στόχο το ριζικό μετασχηματισμό των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και την οριστική εγκατάλειψη της ασυλικής-ιδρυματικής ψυχιατρικής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της