Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Αυξημένη είναι η ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων

24/10/2017 12:54:34 μμ
Υπό το φόβο μιας επιδημίας οι ευαίσθητες ομάδες εμβολιάζονται
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Αυξημένη είναι η ζήτηση για τα αντιγριπικά εμβόλια καθώς οι πολίτες οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ζητούν να εμβολιαστούν ενόψει του χειμώνα και υπό τον φόβο μίας πιθανής έξαρσης του ιού της γρίπης. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών νομού Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης, μιλώντας στα «Χανιώτικα Νέα», υπάρχει επάρκεια εμβολίων ενώ φέτος για πρώτη φορά τα αντιγριπικά εμβόλια είναι τρία.


Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη «φέτος είναι αυξημένη η ζήτηση για τα αντιγριπικά εμβόλια καθώς υπάρχουν κάποιες οδηγίες ειδικών να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες λόγω του γεγονότος ότι κάθε δεκαετία παρατηρείται μία χρονιά που διαφοροποιείται από τις άλλες όσον αφορά την ένταση εμφάνισης του φαινομένου».

OI TYΠΟΙ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Αναφορικά με τους τύπους των εμβολίων φέτος για πρώτη φορά στα φαρμακεία υπάρχουν τρία αντιγριπικά εμβόλια. Όπως εξήγησε ο κ. Κατσαράκης «υπάρχουν δύο εμβόλια, ίδιου περιεχομένου, από δύο διαφορετικές εταιρίες τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των τετραπλών εμβολίων. Δηλαδή περιέχουν δύο υποστελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α και δύο στελέχη από τον ιό της γρίπης τύπου Β. Οπότε για πρώτη φορά μιλάμε για τετραπλό αντιγριπικό εμβόλιο. Βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει και το τριπλό εμβόλιο». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αρκεί να ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Διαφορετικά η δαπάνη του καλύπτεται από τον ενδιαφερόμενο.

ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Στις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες ο εμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος, ανήκουν οι πολίτες άνω των 60 χρόνων, όσοι πολίτες πάσχουν από οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια κ.α.), όσοι πάσχουν από αναπνευστικές παθήσεις, (όπως η Χ.Α.Π., το βρογχικό άσθμα κ.α.) και όσοι πάσχουν από άλλες χρόνιες παθήσεις. Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα υγείας σε συνεργασία με τον γιατρό θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ανεξαρτήτως ηλικίας.
Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας, οι έγκυες εφόσον συνεννοηθούν με τον γιατρό τους και όσοι βρίσκονται γύρω από τη φροντίδα νεογνών. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός από τους αρμόδιους συστήνεται να γίνεται Οκτώβριο και Νοέμβριο και όπως ανέφερε ο κ. Κατσαράκης «καθημερινά πολίτες έρχονται στα φαρμακεία προκειμένου να εμβολιαστούν. Στα Χανιά υπάρχει επάρκεια εμβολίων καθώς έχουμε φροντίσει να έρχονται με δόσεις μεν αλλά να καλύπτονται όλα τα φαρμακεία. Αν δεν κάνω λάθος συνολικά στο νομό Χανίων θα διατεθούν περίπου 25.000 αντιγριπικά εμβόλια».

ΟΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις όσον αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο και για αυτό το λόγο μάλιστα, επεσήμανε πως «δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης καθώς δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Μόνο όσοι έχουν σοβαρές διατροφικές αλλεργίες στο αυγό θα πρέπει πριν εμβολιαστούν να ρωτήσουν τον γιατρό τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα παιδιά κάτω των 3 ετών δεν συνίσταται το 4δύναμο εμβόλιο καθώς δεν έχει δοκιμαστεί σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Για τα παιδιά κάτων των 3 ετών και άνω των 6 μηνών θα πέπει να γίνεται το τριδύναμο.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι παράλληλα με τον εποχικό αντιγριπικό εμβολιασμό γίνεται και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, το οποίο είναι εφόρου ζωής και το οποίο επίσης όπως και το εμβόλιο κατά της γρίπης καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία τόσο για τους ασφαλισμένους πολίτες όσο και για τους ανασφάλιστους εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.


ΠΗΓΗ: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Φαρμακοποιών
«Δεν υπάρχει συσχέτιση» αποφάνθηκε η επιτροπή PRAC






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους