Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζόμενων στα ελληνικά φαρμακεία

24/10/2017 10:45:37 πμ
Όταν οι άλλοι κλάδοι φαρμάκου απολύουν τα φαρμακεία προσλαμβάνουν!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τις δραματικές αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία του κλάδου των φαρμάκων αλλά και μια «αναπάντεχη» αύξηση της απασχόλησης στα φαρμακεία καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Διοίκησης του ΤΑΥΦΕ και Επίτιμος Πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ, Γεράσιμος Κονιδάρης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών – Συναφών Επαγγελμάτων και Κλάδων (ΠΟΣΥΦΕ-ΣΕΚ) και με τίτλο «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα».

 

Αναλύοντας τα πραγματικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την περίοδο της κρίσης, από τις εγγραφές στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών, (ΤΑΥΦΕ), ο κ. Κονιδάρης μεταξύ άλλων ανέφερε πως «ο αριθμός των ενεργών θέσεων εργασίας το 2009 ήταν 24.486 άτομα, ενώ το 2016 μειώθηκε σε 21.736. (Μέσα σε 8 χρόνια, η Φαρμακοβιομηχανία απώλεσε 23,52% των θέσεων της, οι φαρμακαποθήκες παρουσίασαν μείωση κατά 6,62%, ενώ αντίθετα τα φαρμακεία παρουσίασαν αύξηση κατά 6,42%) Η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού ενός κλάδου που αποτελεί ίσως τον πλέον ελπιδοφόρο πυλώνα ανάπτυξης στη χώρα (για κάθε 1000 ευρώ δαπάνης σε φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3.420 ευρώ) ξεπερνά το 11,23%.

 

Την ίδια στιγμή βέβαια, που η φαρμακευτική δαπάνη σε χονδρικές τιμές μειώθηκε συνολικά κατά 73,5% κατά την περίοδο της κρίσης, με αναπόφευκτες συνέπειες στους τζίρους των φαρμακείων, μια μικρή μεταρρύθμιση όπως η διεύρυνση του

ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, επέφερε σωρευτικά 10.625 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε 8 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 την μερίδα του λέοντος στις νέες προσλήψεις στον κλάδο του φαρμάκου καταλαμβάνουν τα φαρμακεία, σε ποσοστό 63,71%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 18,52% σε σχέση με το 2009, όταν τόσο η βιομηχανία όσο και οι φαρμακαποθήκες κατά το ίδιο διάστημα εμφανίζουν δραματική μείωση των νέων προσλήψεων (κατά 16,25% και 2,27% αντίστοιχα). 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της S&S Insider
Εν τω μεταξύ την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις για τη διανομή τους από τα φαρμακεία






Σχετικά άρθρα

Σε ακμή τα online φαρμακεία παγκοσμίως
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της S&S Insider
Παράνομη διακίνηση ΜΗΣΥΦΑ από την BOX
Έγινε εκ παραδρομής απαντά η εταιρεία
ΠΦΣ: Η υποβολή τιμολογίων για το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» στις 16-26 κάθε μήνα
Τα δικαιώματα των φαρμακοποιών για τον Μάιο αναρτήθηκαν