Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Ayurveda: «Η Επιστήμη της Ζωής»

25/8/2010
Όταν η υγεία δε θεωρείται αυτοσκοπός, δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά μάλλον μια απαραίτητη κατάσταση και προϋπόθεση για την πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 


Tι σημαίνει ο όρος Ayurveda;

Η λέξη «Ayurveda», ετυμολογικά, αποτελείται από δύο συστατικά: ayus που σημαίνει ζωή, ζωτική δύναμη, υγεία και veda, που σημαίνει ολοκληρωμένη γνώση, επιστήμη.

Με τον όρο, λοιπόν, αυτόν, που πρακτικά σημαίνει «η επιστήμη της ζωής», υπονοείται ένα σύστημα το οποίο καταρχήν δεν έχει τίποτα να κάνει με ασθένεια και θεραπεία!

O Ayurveda μιλάει για την ίδια τη ζωή, για την όλη δημιουργία, για το πως ξεκίνησε και φτιάχτηκε το σύμπαν και ο άνθρωπος. Συνεχίζει με στοιχεία για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και την κατάσταση των τριών «επιπέδων ύπαρξής» τους, του υλικού «παχυλού» τους σώματος, του νοητικού τους σώματος και της εσώτερης φύσης τους.

 

Ποιο είναι το πεδίο εφαρμογής του;

Ασχολείται με το πως αρρωσταίνουν οι άνθρωποι και ένα μεγάλο μέρος των αγιουρβεδικών κειμένων αφιερώνεται στην προληπτική ιατρική, στο πως δηλαδή τα άτομα δε θΆ αρρωστήσουν, σεβόμενα και κυρίως αποδεχόμενα την αληθινή τους φύση και ζώντας σε αρμονία με το περιβάλλον τους.

Και στο τέλος βέβαια, εάν κάτι δεν πάει καλά και εφόσον εμφανιστούν οι διάφορες ασθένειες σε ποικίλες μορφές, περιγράφει και τρόπους για το πως θα επέλθει η θεραπεία και η πλήρης αποκατάσταση της υγείας.

 

Ποια είναι η βάση του Ayurveda;

O Ayurveda μιλάει για κάθε άποψη της δημιουργίας, για κάθε στοιχείο και οργανικό όν που ζει στον πλανήτη μας και το σύμπαν ολόκληρο και πέρα από αυτό, δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οδηγίες που έχουν δοκιμαστεί και τελειοποιηθεί μέσα από τους αιώνες και απευθύνονται σε όλους αυτούς που αναζητούν την αληθινή γνώση, συνείδηση και ευτυχία.

Η επιστήμη αυτή δε βασίζεται σε μία απλή, περιστασιακή, επιφανειακή άποψη των πραγμάτων, αλλά έχει τις ρίζες της στην πανάρχαια σοφία και η εφαρμογή αυτού του συστήματος δεν περιορίζεται από τα στενά πλαίσια του τόπου, του κλίματος, της εποχής ή των γενικότερων περιβαλλοντικών συνθηκών.

 

Πώς δρα ο γιατρός στα πλαίσια του Ayurveda;

H πορεία που θΆ ακολουθήσει ο γιατρός στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον ασθενή του, θα περάσει από τέσσερα σημαντικά στάδια:

Πριν από οτιδήποτε άλλο, ο γιατρός συναντώντας τον ασθενή του, θα πρέπει να του εξασφαλίσει τη διατήρησή του στη ζωή.

Το δεύτερο βήμα θα είναι η πλήρης και σε βάθος έρευνα για να διαγνωσθούν πιθανές ανισορροπίες στα στοιχεία του οργανισμού. Μετά από τη σωστή διάγνωση ακολουθεί η θεραπεία.

Όταν αποκατασταθεί η ισορροπία ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αυτής προσπάθειας, μπορεί να χρειαστούν κάποιες τεχνικές που αποσκοπούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην εξασφάλιση της διατήρησης πλέον ενός καλού επιπέδου υγείας.

Το τελευταίο στάδιο θεραπείας ξεφεύγει από την αποκατάσταση της σωματικής υγείας του ασθενούς, η οποία πλέον πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί και συνίσταται σε προσπάθεια για αφύπνιση της εσώτερης φύσης του κάθε ανθρώπου.

 

Tι είναι τελικά ο Ayurveda, επιστήμη, σύστημα, θεώρηση;

Η υγεία στον Ayurveda δε θεωρείται αυτοσκοπός, δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά μάλλον μια απαραίτητη κατάσταση και προϋπόθεση για την πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου.

O σκοπός της ζωής δεν είναι απλώς να ζει κανείς «υγιής», ενώ ταυτόχρονα είναι χαμένος στις καθημερινές του συνήθειες, ξεχνώντας την πνευματικότητά του. Είναι μάλλον νΆ αναζητήσει το πραγματικό νόημα της ζωής. Να συνειδητοποιήσει και να ξαναθυμηθεί την αληθινή του φύση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν μειωθεί σημαντικά οι επιθεωρήσεις σε ξένες εγκαταστάσεις φαρμακοβιομηχανιών
Οι φαρμακοποιοί ζητούν μια διεθνή βάση δεδομένων για τα φυσικά προϊόντα υγείας






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους