Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Εφτά διαδραστικά παιχνίδια για την αξία του εμβολιασμού
Δράση από την 1η ΤΟΜΥ της Νέας Ιωνίας
Να απαγορευτεί πλήρως η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή
Έκκληση του Θ. Ροζενμπεργκ στον Ανδρέα Ξανθό


Αυτό είναι το νέο ωράριο των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης

17/5/2018 2:59:09 μμ
Απαγορεύεται ρητά το ελεύθερο ωράριο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης μετά από σύμφωνη γνώμη του Φαρμακευτικού Συλλόγου της περιοχής και όπως προβλέπεται από τη νέα νομοθεσία για το ωράριο των φαρμακείων. Σύμφωνα με την απόφαση, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων είναι το εξής:

Δευτέρα και Τετάρτη: 08:00-14:30

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 08:00-14:00 και 17:00-21:00


Το παραπάνω ωράριο λειτουργίας είναι υποχρεωτικό για όλα τα φαρμακεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνεται.


Σύμφωνα με το νέο νόμο όλα τα φαρμακεία πρέπει να συμμετέχουν στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις που καθορίζονται από την απόφαση του Περιφερειάρχη. Για το λόγο αυτό ο Φαρμακευτικός Σύλλογος θα προχωρήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς να ανατρέπει εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου την ομαλή ροή των προγραμμάτων, σε επανασχεδιασμό του συστήματος εφημεριών ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα φαρμακεία. Ο νέος σχεδιασμός θα υλοποιηθεί μετά και την αναμενόμενη έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τόσο τη σύσταση των επιτροπών χορήγησης απαλλαγών από υπηρεσίες, όσο και τα κριτήρια απαλλαγών. Μέχρι τότε ισχύουν ως έχουν όλες οι απαλλαγές που έχουν εκδοθεί.


Για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης η διημέρευση τη Δευτέρα και την Τετάρτη διαρκεί από τις 14:30 έως τις 21:00, ενώ το Σαββατοκύριακοκαι τις αργίες από τις 08:00 έως τις 21:00. Μετά τις 21:00 ξεκινά κάθε μέρα η διανυκτέρευση (σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα) η οποία διαρκεί έως τις 24:00, ενώ συνεχίζουν μέχρι τις 08:00 το πρωί της επομένης τα φαρμακεία που σύμφωνα με το πρόγραμμα βρίσκονται στην εκάστοτε ομάδαδια νυκτέρευσης (Α, Β, ή Γ).


Για τις περιοχές εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος θα υπάρχει τουλάχιστον ένα εφημερεύον φαρμακείο, που η υπηρεσία του θα ξεκινά στις 08:00 και θα λήγει στις 23:00. Μετά τις 23:00 το φαρμακείο αυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε τηλεφωνική ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση του κοινού έως τις 08:00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Για τις περιοχές για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αναρτημένος πίνακας, οι νέοι πίνακες εφημεριών θα αναρτηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα στον ιστότοπο του Συλλόγου,www.fsth.gr.


Η νέα νομοθεσία απαγορεύει τη λειτουργία των φαρμακείων πέραν του νόμιμου ωραρίου αν δεν έχει προηγηθεί δήλωση προς την Περιφέρεια και τον Σύλλογο, όπου θα αναφέρονται αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας για κάθε μέρα. Συνεπώς καταργείται η δυνατότητα λειτουργίας σε ελεύθερο ωράριο και επιτρέπεται μόνο εφόσον το επιθυμητό ωράριο λειτουργίας δηλωθεί, όπως ο νόμος προβλέπει. Συγχρόνως, ο νόμος προβλέπει επιβολή αυστηρού προστίμου σε όσους παραβιάζουν το νόμιμο ή το δηλωθέν από αυτούς ωράριο. Πρέπει να τονιστεί πως όσοι φαρμακοποιοί δηλώσουν διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου τους, σύμφωνα με το νέο νόμο, δεν είναι υποχρεωμένοι να το τηρούν, πέραν φυσικά των ωρών υποχρεωτικής λειτουργίας και των υπηρεσιών, που θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.


Για τη διευκόλυνση όλων των φαρμακοποιών που επιθυμούν να συμμετέχουν στο διευρυμένο ωράριο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει μια αυτοματοποιημένη πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων που θα βρείτε στον ιστότοπό του αφού πραγματοποιήσετε σύνδεση με τους κωδικούς σας στο Μενού «Μέλη» - > «Δήλωση διευρυμένου ωραρίου». Απαραίτητη προϋπόθεση πριν την υποβολή της δήλωσης μέσω της εφαρμογής είναι να έχει συμπληρωθεί σωστά η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail) στο ίδιο μενού «Μέλη» - > «Επεξεργασία μέλους». Το υπομενού δήλωσης διευρυμένου ωραρίου θα ενεργοποιηθεί και θα εμφανιστεί μέχρι την Παρασκευή 18 Μαΐου, όμως δεκτές θα γίνουν σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας μόνο οι δηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του προκαθορισμένου χρονικού ορίου που αναφέρθηκε παραπάνω.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι απαντά ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης στον πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας


Σχετικά άρθρα

Στη Βουλγαρία αναζητούν τα φάρμακά τους οι ασθενείς της Ροδόπης
Τα προβλήματα του νομού με τις ελλείψεις φαρμάκων αναλύει η κ. Γ. Μπασδάνη
Κόντρα φαρμακοποιών και γιατρών με φόντο το διαβήτη
Τι απαντά ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης στον πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας