Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


'Αυλες συνταγές: Περικοπές και πρόστιμα αν δεν διεκπεραιώνονται σωστά

1/4/2020 4:01:44 μμ
Φαρμακοποιοί, προσοχή στις γραφειοκρατικές διαδικασίες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οδηγίες για την άυλη συνταγή έδωσε ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος διευκρινίζοντας πως αυτή αφορά συνταγές αποκλειστικά για χρόνιες παθήσεις και γνωματεύσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων επαναλαμβανόμενες (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες, επιθέματα, στομίες) και όχι για ιατροτεχνολογικά προϊόντα που χορηγούνται εφάπαξ (ζώνες, αναπηρικά αμαξίδια, ακουστικά βαρυκοϊας κ.λπ.). Συνιστά στους φαρμακοποιούς προσοχή στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ιδιαίτερα στις υπογραφές, στα ΑΦΜ και στις δηλώσεις όπου απαιτούνται γιατί οποιαδήποτε παράληψη μπορεί να θεωρηθεί αιτία όχι μόνο περικοπής συνταγών, αλλά και προστίμου! Οι διαδικασίες είναι:


1. Ο σφαλισμένος με sms, τηλέφωνο ή φαξ, ενημερώνει το θεράποντα ιατρό για την αναγκαιότητα έκδοσης εκ μέρους του, συνταγής ή γνωμάτευσης, τις οποίες λαμβάνει ή στο κινητό του ή στο e-mail του, ανάλογα με τη δηλωθείσα επιθυμία του.


2. Η συνταγή εκτελείται στο φαρμακείο ή προσκομίζοντας ο ασφαλισμένος το barcode της συνταγής που έχει λάβει από τον ιατρό στο κινητό του ή δηλώνοντας στο φαρμακοποιό του το ΑΜΚΑ του. Στην πρώτη περίπτωση η συνταγή εκτελείται όπως γίνεται μέχρι σήμερα εκτυπώνοντας τη συνταγή και επικολλώντας επ' αυτής τα κουπόνια. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να πιστοποιηθεί η παρουσία του ασφαλισμένου στο φαρμακείο μέσω του τηλεφώνου του. Σε αυτήν την περίπτωση ο φαρμακοποιός βρίσκει τον ασφαλισμένο με το ΑΜΚΑ του, επιλέγει τη συνταγή και πριν από την εκτέλεσή της, το σύστημα απαιτεί ένα ειδικό PIN, που στέλνει το ίδιο στον ασφαλισμένο (μοναδικό PIN και στιγμιαίο). Ο κωδικός αυτός (PIN) εισάγεται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έτσι ο φαρμακοποιός αποκτά πρόσβαση για την εκτέλεση και εκτύπωση της συνταγής, την οποία υπογράφει ο πιστοποιημένος πλέον ασφαλισμένος. Χωρίς το PIN, η συνταγή μέσω του ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου δεν εκτελείται.


3. Την άυλη συνταγή υπογράφουν και στις δύο περιπτώσεις (συνταγή χρόνιων παθήσεων με barcode και ιατροτεχνολογικών προϊόντων), ο ασφαλισμένος ή οι συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού τοποθετώντας υποχρεωτικά και τον αριθμό αστυνομικής ταυτότητας και το ΑΦΜ. Τα τρίτα πρόσωπα (φίλοι, γείτονες, μακρινοί συγγενείς κ.λπ.) συμπληρώνουν ειδικό έντυπο – υπεύθυνη δήλωση εξυπηρέτησης ή συγκατάθεσης του δικαιούχου, συμπληρώνοντας όλα τα πεδία της δήλωσης και το ΑΦΜ.


Καμία άυλη συνταγή δεν μπορεί να εκτελεστεί αν ο ασφαλισμένος δεν έχει ενεργοποιήσει για λογαριασμό του τη διαδικασία της άυλης συνταγής στην ιστοσελίδα του gov.gr.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου