Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας: Κορυφαίοι επιστήμονες κατέθεσαν τη γνώση τους

24/1/2019 2:36:27 μμ
Στο 4ο Συνέδριο "HTA Conference: The way forward for HTA cooperation–Teaming up for value"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα όσα έχει δείξει η μέχρι σήμερα εμπειρία διεθνώς από την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) αλλά και τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την εφαρμογή του Οργανισμού ΗΤΑ στην Ελλάδα, βρέθηκαν στην ατζέντα του 4ου Συνεδρίου "HTA Conference: The way forward for HTA cooperation – Teaming up for value”, που διοργάνωσε η Boussias Communications και το Health Daily, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).

Το Συνέδριο είχε, μεταξύ άλλων, την τιμή να φιλοξενεί την επικεφαλής της ομάδας για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Flora Giorgio, Head of Sector, HTA, Directorate General Health and Food Safety (DG SANTE), European Commission, η οποία αναφέρθηκε στην πρόταση του Κανονισμού για την Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (2011/24), σύμφωνα με τον οποίο τίθεται το πλαίσιο υποστήριξης και οι διαδικασίες συνεργασίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο ζήτημα του ΗΤΑ, καθώς και μια σειρά από κανόνες κλινικής αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας. Όπως υπογράμμισε η κα Giorgio, οι οργανισμοί ΗΤΑ των κρατών-μελών καλούνται να συνεργαστούν στην παραγωγή κοινών αποτελεσμάτων (κοινές κλινικές αξιολογήσεις και κοινές επιστημονικές διαβουλεύσεις, αναγνώριση αναδυόμενων τεχνολογιών υγείας για τον πρώιμο εντοπισμό πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών και συνέχιση της εθελοντικής συνεργασίας σε άλλους τομείς). Η συνεργασία αυτή εξασφαλίζει πρόσβαση σε ποιοτικά αποτελέσματα/ συμπεράσματα καθώς υπάρχει η συμμετοχή των καλύτερων ειδικών από όλη την Ευρώπη, εξασφαλίζονται διαφάνεια, ανεξαρτησία και συμμετοχή των ασθενών, αλλά και μια πραγματιστική προσέγγιση.


Από την άλλη, ο Marcus Guardian, Chief Operating Officer της EUnetHTA Joint Action, δεν συμμερίστηκε την άποψη ότι ορισμένα μεγάλα κράτη μέλη θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνα τους τη διαδικασία του ΗΤΑ, σημειώνοντας: «Ακόμη και τα πιο μεγάλα κράτη μέλη δεν θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν μόνα τους κάθε ουσία και κάθε τεχνολογία που έρχεται. Ακόμη και τα μεγάλα κράτη μέλη δεν διαθέτουν τους κατάλληλους ειδικούς». Σύμφωνα με τον κ. Guardian, η EUnetHTA αξιολογεί μόνο κλινικά δεδομένα, αφήνοντας τα υπόλοιπα στοιχεία να εξεταστούν σε τοπικό επίπεδο. Χρησιμοποιώντας τις κοινές κλινικές αξιολογήσεις, τα κράτη μέλη αποκτούν έτσι τη δυνατότητα να αναδιανείμουν τους πόρους τους σε πιο σημαντικά πεδία. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να εστιάσει στα δεδομένα που απαιτούνται σε τοπικό επίπεδο για τη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, η EUnetHTA θέτει τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας, επιτρέποντας στα κράτη μέλη του δικτύου να χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά χωρίς ενδοιασμούς για την ποιότητά τους. Αναφερόμενος τέλος, στην προσπάθεια ανάπτυξης ΗΤΑ που πραγματοποιείται τώρα στη χώρα μας, δήλωσε: «Είστε μια μοναδική περίπτωση, διαμορφώνετε τώρα έναν οργανισμό ΗΤΑ και αυτό είναι συναρπαστικό».


Στη συνέχεια, η Healthcare Consultant και συντάκτρια του οδηγού ΗΤΑ για τους ασθενείς, Jean Mossman, αναφερόμενη στη συμβολή της συμμετοχής των ασθενών στις διαδικασίες αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, τόνισε ότι μολονότι για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η εμπλοκή των ασθενών συνιστά αναγκαιότητα, καμία χώρα μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει πραγματικά κεντρικό ρόλο στους ασθενείς. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να εμπλέξει τους συλλόγους ασθενών στη διαδικασία ΗΤΑ, ώστε να καταλήξει σε θεραπείες που πραγματικά ωφελούν τους ασθενείς. «Η προοπτική των ασθενών και των φροντιστών έχει απόλυτη σχέση με την αξιολόγηση της αξίας ενός φαρμάκου», πρόσθεσε.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ζητά νέες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο για την Υγεία






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη