Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ατυχήματα και πρώτες βοήθειες

28/6/2007
Η γνώση σώζει ζωές.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος




Οι αθλητικές δραστηριότητες εντείνονται το καλοκαίρι, καθώς στις διακοπές διαθέτουμε ελεύθερο χρόνο, καλή διάθεση και περισσότερες ευκαιρίες να βρεθούμε στη φύση. Ο ενθουσιασμός, όμως, για κάποιο καλοκαιρινό άθλημα, μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροσπάθεια ή λανθασμένες κινήσεις, κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. Ας μιλήσουμε για τους συνηθέστερους από αυτούς κι ας μάθουμε πώς αντιμετωπίζονται.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

 

Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών (πτώση από μεγάλο ύψος, τροχαίο):

  • Απαγορεύεται η πρόχειρη μετακίνηση του τραυματία.
  • Δε χρειάζονται απότομες κινήσεις, εντριβές ή μαλάξεις.
  • Αν ο τραυματίας έχει χάσει τις αισθήσεις του, πρέπει να τοποθετηθεί σε οριζόντια θέση, με το κεφάλι προς τα πλάγια.
  • Αν υπάρχει εξωτερική αιμορραγία, πρέπει να τη σταματήσουμε.
  • Δεν πρέπει να χορηγούμε από το στόμα, τροφή, υγρά ή οινόπνευμα.

ΘΛΑΣΕΙΣ, ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ, ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ

Στις θλάσεις παρατηρείται μόνο τοπική βλάβη στους ιστούς, που εκδηλώνεται με πρήξιμο και μικροαιμορραγίες. Είναι αποτέλεσμα δράσης κάποιας εξωτερικής δύναμης. Ο τραυματίας νιώθει τοπικά πόνο και κάψιμο. Όταν υπάρχει ορατή στικτή αιμορραγία, χαρακτηρίζεται ως εκχύμωση.

Αντιμετώπιση

Ακινητοποιούμε την περιοχή και τοποθετούμε παγοκύστη ή επίθεμα με αναλογία ½ οινόπνευμα και ½ νερό ή επίθεμα με αλουμινόνερο. Αν χρησιμοποιήσουμε πάγο, δεν τον τοποθετούμε απευθείας πάνω στο τραύμα, αλλά παρεμβάλλουμε ένα κομμάτι ύφασμα. Αν παρατηρήσουμε μεγάλες εκχυμώσεις ή αιματώματα, συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.

Διάστρεμμα είναι η ρήξη των συνδέσμων μιας άρθρωσης, εξαιτίας βίαιης ενέργειας. Χαρακτηρίζεται από τοπικό πόνο, οίδημα και δυσκολία στην κίνηση.

Αντιμετώπιση

Τοποθετούμε παγοκύστη ή πάγο τυλιγμένο σε ύφασμα πάνω στην άρθρωση για 15-20 λεπτά. Κατόπιν περιδένουμε με ελαστικό επίδεσμο και χρησιμοποιούμε κάποιο παυσίπονο, αν ο πόνος είναι έντονος. Αναζητούμε τη συμβουλή ειδικού γιατρού, γιατί μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί νάρθηκας, για να επουλωθεί ο σύνδεσμος. Θυμηθείτε ότι αν δε γίνει σωστή αντιμετώπιση ενός διαστρέμματος, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης συχνών υποτροπών, που απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή τους.

Κάταγμα ορίζεται η διακοπή της συνέχειας ενός οστού μετά από πτώση, χτύπημα ή βίαιη κίνηση. Αναγνωρίζεται εύκολα, καθώς συνοδεύεται από πολύ έντονο πόνο, τοπικό οίδημα και αδυναμία κίνησης. Ο πόνος είναι τόσο δυνατός ώστε ακόμα κι ένα ελαφρύ άγγιγμα τον μεγιστοποιεί.

Αντιμετώπιση

Τα κατάγματα είναι επείγοντα περιστατικά και απαιτούν άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο. Ο ασθενής πρέπει να ακινητοποιηθεί και να του χορηγηθούν ισχυρά παυσίπονα, καθώς ο πόνος μπορεί να του προκαλέσει σοκ.

Αν το κάταγμα είναι ανοιχτό, δηλαδή συνοδεύεται και από αιμορραγία, απαγορεύεται η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων αναλγητικών, γιατί επηρεάζουν το μηχανισμό πήξης του αίματος. Στο νοσοκομείο τα κατάγματα αντιμετωπίζονται με τοποθέτηση γύψινου νάρθηκα, ενώ στα σοβαρότερα περιστατικά απαιτείται και χειρουργική επέμβαση.

Μία επίσης συνηθισμένη κάκωση είναι το εξάρθρημα, δηλαδή η ρήξη του αρθρικού θύλακα και η έξοδος από τη σχισμή κάποιου οστού. Η άρθρωση του ώμου παθαίνει τα συχνότερα εξαρθρήματα. Είναι επώδυνη κατάσταση και η ανάταξή της καλό είναι να γίνεται σε νοσοκομείο υπό αναισθησία. Πρέπει να γίνεται γρήγορα, γιατί όσο περνούν οι ώρες τόσο δυσκολότερη θα είναι η επαναφορά. Γίνεται ακτινολογικός έλεγχος και κατόπιν η άρθρωση πρέπει να παραμείνει ακινητοποιημένη για μερικές ημέρες με επίδεση ή ελαφρύ γύψο.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

Οι εκδορές αποτελούν το συνηθέστερο τραύμα του δέρματος, και χαρακτηρίζονται από μικρή απώλεια της επιδερμίδας, ως αποτέλεσμα της τριβής του σώματος σε σκληρή και ανώμαλη επιφάνεια. Συνήθως συνοδεύονται από αιμορραγία. Η αντιμετώπισή τους στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εύκολη και δεν απαιτείται ιατρική βοήθεια.

• Πρέπει να πλένουμε την περιοχή με οξυζενέ ή φυσιολογικό ορό ή στην ανάγκη με καθαρό νερό.
• Απομακρύνουμε χώματα ή γυαλιά που τυχόν υπάρχουν στο τραύμα με προσοχή, χωρίς έντονες κινήσεις, για να μην εισέλθουν βαθύτερα.
• Αν υπάρχει αιμορραγία, στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί να πιέσουμε το σημείο με μια στεγνή γάζα για 10 λεπτά για να σταματήσει.
• Κατόπιν πλένουμε την πληγή με αντισηπτικό, τοποθετούμε πάνω της μια στεγνή αποστειρωμένη γάζα (υπάρχουν και γάζες εμποτισμένες σε αντιβιοτικό) και κλείνουμε με αυτοκόλλητο επίδεσμο.
• Μέχρι να επουλωθεί η πληγή, κάνουμε αλλαγές κάθε μια - δυο μέρες.
• Πρέπει να γνωρίζουμε αν ο τραυματίας έχει κάνει αντιτετανικό εμβόλιο. Αν δεν είμαστε σίγουροι, πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό ή φαρμακοποιό, ώστε να του χορηγηθεί αντιτετανικός ορός.
• Στις περιπτώσεις μεγάλων και βαθιών πληγών, που χρειάζονται συρραφή, σε έντονες αιμορραγίες ή ύπαρξη ξένων σωμάτων που δεν μπορούμε να απομακρύνουμε, πρέπει να αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
• Φροντίζουμε πάντα να είμαστε ψύχραιμοι, ώστε να μην πανικοβάλλουμε τον τραυματία, ειδικά αν πρόκειται για μικρό παιδί.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν προκαλούν άνοια, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές
Οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζονται






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»