Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

ΕΚΕΑ: Όλοι μαζί να κάνουμε lockdown στις ελλείψεις αίματος
Πενθήμερη εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος
ΦΣΘ: Πρωτοποριακή δράση για την αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων στα φαρμακεία
Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης

Ασυδοσία στο χώρο της διακίνησης συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών

9/4/2008
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακινούνται εκτός φαρμακείων περίπου 11.000.000 κουτιά με σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, οι οποίοι θα πρέπει να προμηθεύονται οποιοδήποτε σχετικό σκεύασμα μόνο μέσω των νόμιμων οδών και ειδικότερα από τα φαρμακεία.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευριπίδης Αδάμου, «ο πολίτης είναι εξασφαλισμένος μόνο για ό,τι αγοράζει από τα φαρμακεία, τα οποία προμηθεύονται φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής από τις φαρμακαποθήκες».

Μεγάλες ποσότητες κινεζικών συμπληρωμάτων διατροφής διακινούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και προωθούνται στους Έλληνες καταναλωτές, κυρίως μέσω των ιδιωτικών γυμναστηρίων.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακινούνται περίπου 11.000.000 κουτιά με συμπληρώματα διατροφής αμφιβόλου ποιότητας, αλλά και άγνωστης «παραγωγής», η πλειονότητα των οποίων φαίνεται ότι προέρχεται από την Κίνα και πωλούνται ανεξέλεγκτα εκτός των φαρμακείων.

Στις καταγγελίες αυτές προέβη χθες, με αφορμή την υπόθεση ντόπινγκ αθλητών της άρσης βαρών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων. Κάνει λόγο για ασυδοσία στο χώρο της διακίνησης συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών, η οποία λαμβάνει τα τελευταία χρόνια ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ενδεικτικά αυτού είναι και τα επίσημα στοιχεία διακίνησης σκευασμάτων με βιταμίνες. Σύμφωνα με αυτά, στη χώρα μας το 2002 διακινήθηκαν 7.500.000 κουτιά συνολικής αξίας 22,5 εκατομμυρίων €, το 2003 πουλήθηκαν 7,35 εκατομμύρια κουτιά αξίας 27,5 εκατομμυρίων € και το 2004 7,4 εκατομμύρια κουτιά, αξίας 28 εκατομμυρίων €.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, οι οποίοι θα πρέπει να προμηθεύονται οποιοδήποτε σχετικό σκεύασμα μόνο μέσω των νόμιμων οδών και ειδικότερα από τα φαρμακεία. Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευριπίδης Αδάμου, «ο πολίτης είναι εξασφαλισμένος μόνο για ό,τι αγοράζει από τα φαρμακεία, τα οποία προμηθεύονται φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής από τις φαρμακαποθήκες».


Ο Π.Φ.Σ. για τα αναβολικά

Με αφορμή το θόρυβο για το σκάνδαλο ντόπινγκ, που πλήττει και πάλι το χώρο του αθλητισμού, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) επισημαίνει για μια ακόμη φορά τη «μάστιγα της παράνομης διακίνησης των συμπληρωμάτων διατροφής από διάφορα ινστιτούτα και το διαδίκτυο».

Στην ανακοίνωσή του, ο Π.Φ.Σ. αναφέρει επίσης: «χαρακτηριστικό είναι ότι στο συνολικό διακινούμενο τζίρο των φαρμακείων, τα συμπληρώματα αποτελούν μόνο το 5%. Δηλαδή η όλη διακίνηση είναι παράνομη και εκτός των φαρμακείων. Αυτά που νομίμως διακινούνται από τα φαρμακεία, υπόκεινται σε αυστηρή νομοθεσία παρόμοια με εκείνη των ναρκωτικών, ενώ οι έλεγχοι είναι συχνοί και αυστηροί. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που εκπροσωπεί τους 11.000 φαρμακοποιούς της χώρας, ζητάει την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την κατηγορία αυτή των φαρμάκων. Εάν αποδεδειγμένα υπάρξουν φαρμακοποιοί που εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση, ο Π.Φ.Σ. θα ζητήσει την παραδειγματική τους τιμωρία».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πενθήμερη εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος
Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης


Σχετικά άρθρα

Σύλλογοι Ασθενών: Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση να περιέχει και τα μη αποζημιούμενα φάρμακα
Έτσι ώστε να είναι ορατά στο Φάκελο Υγείας των ασθενών ανά πάσα στιγμή
Ρινικό εκνέφωμα εσκεταμίνης έλαβε έγκριση στην Ευρώπη
Για την ταχεία μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή
Η Ε.Ε. θα προμηθευτεί επιπλέον 150 εκατ. δόσεις εμβολίων COVID-19 της Moderna
Οι επιπλέον δόσεις αναμένεται να παραδοθούν το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2021
Δημιουργείται Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων
Για την παρακολούθηση και έγκαιρη προειδοποίηση της διασποράς του ιού SARS-CoV-2