Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


AstraZeneca: 20 καινοτόμα φάρμακα έως το 2030 με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης

29/2/2024 2:08:30 πμ
Σύμφωνα με την Ε. Χουλιάρα το 90% θα είναι φάρμακα ακριβείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η εταιρεία AstraZeneca επενδύει στην επιστημονική έρευνα 10,9 δισ. δολάρια το χρόνο και φιλοδοξεί έως το 2030 να διαθέσει 20 νέα καινοτόμα φάρμακα. Το 70% των νέων δραστικών ουσιών των σκευασμάτων της εταιρείας έχει προέλθει ήδη μέσα από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των big data, ενώ το 90% των νέων της φαρμάκων θα είναι φάρμακα ακριβείας, ανέφερε η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας για την Ελλάδα & την Κύπρο, Έλενα Χουλιάρα, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης.


Επικεντρώνοντας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε τόσο στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας όσο και στη συνεισφορά της στην οικονομία και την απασχόληση: «Ο κύκλος εργασιών μας το 2022 ανήλθε σε 225 εκατ. ευρώ. Απασχολούμε 258 εργαζόμενους, το 78% των οποίων υψηλής εξειδίκευσης. Με βάση τα στοιχεία του 2022, οι εκπτώσεις και οι επιστροφές στο ΕΣΥ ανήλθαν σε 106,6 εκατ. ευρώ». Όπως σημείωσε, την τριετία 2023-2025 η AstraZeneca αναμένεται να λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ για 11 νέα φάρμακα και 47 ενδείξεις. To 33% των νέων φαρμάκων/ενδείξεων αφορούν στοχεύουσες θεραπείες. Από το 2020 έως σήμερα η εταιρεία προχώρησε 44 κλινικές μελέτες και 5 προγράμματα πρώιμης πρόσβασης.

Η ανάγκη στρατηγικής επένδυσης στην καινοτομία

«H φαρμακευτική καινοτομία είναι εκείνη που δημιουργεί και θα συνεχίσει να δημιουργεί σύγχρονα φάρμακα που σώζουν ζωές. Όμως καταγράφεται σημαντική αύξηση των επιστροφών στο κανάλι των φαρμάκων υψηλού κόστους και στο νοσοκομειακό κανάλι. Για την καινοτόμο βιομηχανία αυτό σημαίνει ότι απειλείται η βιωσιμότητά της. Το 2023 οι επιστροφές στο νοσοκομειακό κανάλι μετά τις ανακοινώσεις των κλειστών προϋπολογισμών προβλέπεται να ξεπεράσουν το 80% συνυπολογίζοντας και την ενεργοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης», σημείωσε.

Το PHSSR και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ

Η Ε. Χουλιάρα έκανε ειδική αναφορά στην παγκόσμια πρωτοβουλία της εταιρείας Partnership for Health System Sustainability and Resilience (PHSSR) με σκοπό να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει τρόπος να αναδιαρθρώσουμε καλύτερα τα συστήματα υγείας των χωρών. Επέμεινε στην ανάγκη να εστιάσουμε εντονότερα σε πολιτικές πρόληψης, ενώ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η εταιρεία στη βιωσιμότητα και σε δράσεις για το περιβάλλον. Ανακοίνωσε μάλιστα την πρωτοβουλία της εταιρείας να μετατρέψει το σύνολο του στόλου των οχημάτων της σε ηλεκτρικά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Η Pharma Q συμμετείχε στο Hellas Pharm 2024
Παρείχε επιστημονική ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της Q Pain και Μαστίχα Χίου σε σκόνη 1050 mg
Δυναμική Φαρμακαποθήκη: Μεγάλη προσέλευση στο περίπτερό της στην Hellas PHARM 2024
Εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα της εταιρείας ήταν εκεί
Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών