Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Astellas Pharma: Ετοιμάζει μη ορμονούχο σκεύασμα για την εμμηνόπαυση

16/3/2023 9:38:19 μμ
Αποτελέσματα μελέτης φάσης 3 δημοσιεύτηκαν στο The Lancet
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο επιστημονικό έντυπο The Lancet δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης φάσης 3 (SKYLIGHT 1) του fezolinetant, μιας υπό έρευνα ένωσης για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης χωρίς ορμόνες.

Πρόκειται για φάρμακο της Astellas Pharma που σχετίστηκε με σημαντικές βελτιώσεις σε μέτρια έως σοβαρά αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως είναι οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι εξάψεις

Ειδικότερα, το fezolinetant μείωσε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εν λόγω συμπτωμάτων, μετά από 4-12 εβδομάδες θεραπείας, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Είναι ενδιαφέρον ότι βελτίωση αναφέρθηκε από την 1η εβδομάδα θεραπείας, ενώ τα θετικά αποτελέσματα διατηρήθηκαν καθΆ όλη τη διάρκεια των 52 εβδομάδων της μελέτης. Βελτίωση αναφέρθηκε και στα προβλήματα ύπνου, ωστόσο δεν καταγράφτηκε ως στατιστικά σημαντική.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχουσες απάντησαν και ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ποιότητα ζωής, από το οποίο προκύπτουν περισσότερα θετικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος. 

Το fezolinetant δρα στοχεύοντας τον υποδοχέα της νευροκινίνης-3, όπως εξηγεί -σύμφωνα με το pmlive.com- ο επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης και ανώτερος αντιπρόεδρος της Astellas, Ahsan Arozullah. 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι διαθέσιμες θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα για την πλεινότητα των γυναικών, ωστόσο η χρήση τους σχετίζεται με μια σειρά από κινδύνους για την υγεία, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για μη-ορμονικές εναλλακτικές επιλογές.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)
Υλοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου


Σχετικά άρθρα

Αναπτύχθηκε ινσουλίνη σε μορφή σταγόνων
Από το University of British Columbia του Καναδά
Novartis: Έγκριση από την Ε.Ε. για το iptacopan
Είναι η 1η από του στόματος μονοθεραπεία για ενήλικες με παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία
Κυτισινικλίνη: Νέα θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος από τη WinMedica
Κυκλοφορεί στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου
Πρεβιοτικά και προβιοτικά δείχνουν να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ασθενών σε ανοσοθεραπεία
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Κλινικής Ογκολογίας