Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Ashwagandha: Το βότανο με τις πολλαπλές ωφέλειες στο ενδοκρινικό σύστημα

28/7/2022 4:08:54 πμ
Γράφει η Δρ. Μαρία Αποστολοπούλου, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ντύσσελντορφ Γερμανίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δύο από τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο σε ποσοστά που φτάνουν το 30-40% είναι αναμφισβήτητα το άγχος και το αίσθημα εξάντλησης. Σε αυτά τα ζητήματα κομβικό ρόλο διαδραματίζει και το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου. Κεντρικός άξονας είναι ο άξονας υποθαλάμου - υπόφυσης - οργάνου στόχου. Μέρη του εγκεφάλου δηλαδή (υποθάλαμος και υπόφυση) δίνουν σήμα σε όργανα, όπως ο θυρεοειδής αδένας, τα επινεφρίδια (μικρά όργανα πάνω από τους νεφρούς), οι ωοθήκες στις γυναίκες και οι όρχεις στους άνδρες, για την παραγωγή ορμονών. 

Αντίστοιχα αν τα όργανα αυτά αυτόνομα αρχίζουν να παράγουν ορμόνες, ο εγκέφαλος μειώνει το δικό του σήμα, με στόχο να φρενάρει την ανεξέλεγκτη παραγωγή ορμονών. Έτσι φαίνεται πως υπάρχει μια λεπτή αλληλορρύθμιση (feedback) ενός πολύ καλά οργανωμένου δικτύου που ρυθμίζει ζωτικές λειτουργίες, τους ηλεκτρολύτες στο αίμα, το βάρος, τη διάθεση, την αναπαραγωγή.

Αρχικά ο θυρεοειδής αδένας είναι απαραίτητος με τις ορμόνες που παράγει για τη σωστή καρδιακή λειτουργία, το γαστρεντερικό σύστημα, τη ρύθμιση του βάρους αλλά και τη διάθεση.
Η τεστοστερόνη στους άνδρες είναι απαραίτητη ορμόνη για την αναπαραγωγική διαδικασία και τη libido αλλά και για την ψυχική διάθεση και την υγεία του μυϊκού συστήματος, καθώς η έλλειψη της σχετίζεται με μυϊκή αδυναμία, αύξηση του ποσοστού λιπώδους ιστού, κατάθλιψη και διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας.
Η ορμόνη του stress κορτιζόλη υπερπαράγεται σε συνθήκες ψυχικού stress και οδηγεί αποδεδειγμένα μεταξύ άλλων σε αύξηση του σωματικού βάρους με αποθήκευση λίπους στην κοιλιά και ατροφία των μυών, οστεοπόρωση, διαταραχές κύκλου στη γυναίκα και μείωση της libido και στα δύο φύλα.

Η αγχολυτική δράση της ashwagandha

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα μελετά με ενδιαφέρον τη δράση φυσικών συστατικών βοτάνων στην υγεία και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και τη διαχείριση του άγχους. Η αγχολυτική δράση της Ashwagandha, κεντρικού συστατικού του Nama Ashwa έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες, ενώ έχει μετρηθεί και άμεσα η μείωση της κορτιζόλης που επέρχεται σε δοκιμασίες με χορήγησή της. 

Αν και πρέπει να τονιστεί πως δεν αποτελεί θεραπεία σε περίπτωση παθολογίας στο ενδοκρινικό σύστημα, υπάρχουν δεδομένα του στηρίζουν ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας ενώ στους άνδρες έχει παρατηρηθεί αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης. Με αυτά τα δεδομένα στηρίζονται οι θετικές επιπτώσεις που της αποδίδονται, έχοντας παράλληλα ένα ασφαλές προφίλ όσον αφορά τις παρενέργειες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Βασικός πυλώνας είναι η ζήτηση των υπηρεσιών υγείας και όχι η προσφορά, σύμφωνα με τη μελέτη PHSSR
Ήταν προαπαιτούμενο για την ομαλή μετάβαση στον τακτικό έλεγχο συνταγών


Σχετικά άρθρα

Το 62,4% των πολιτών δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό Covid-19
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΘ η ικανοποίηση της κοινωνίας από τις υπηρεσίες υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά
EMA: Λήψη μέτρων κατά της ευλογιάς των πιθήκων
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων
ΕΚΠΑ: Summer school on natural drug products
Φοιτητές Φαρμακευτικής εκπαιδεύτηκαν στα φυσικά προϊόντα με τη συνεργασία του ΙΔΕΕΑΦ και της ΠΕΦ