Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ασφαλής και αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός στα φαρμακεία

30/6/2021 2:43:41 μμ
Νέα έρευνα με δεδομένα από τη Δυτική Αυστραλία δημοσιεύτηκε στο BMJ Open
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μελέτη στη Δυτική Αυστραλία μελέτησε τις ανεπιθύμητες ενέργειες του αντιγριπικού εμβολιασμού και έδειξε θετικά αποτελέσματα για τα φαρμακεία. Συγκεκριμένα κατέγραψε τις παρενέργειες που βίωσαν οι εμβολιασθέντες ανάλογα με το αν εμβολιάστηκαν σε νοσοκομεία/κλινικές ή σε φαρμακεία. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι όσοι προτίμησαν το φαρμακοποιό τους για τον αντιγριπικό εμβολιασμό ανέφεραν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν αναζήτησαν βοήθεια από γιατρό σε σύγκριση με όσους απευθύνθηκαν σε άλλες δομές υγείας.

Το πιο σημαντικό πάντως από όσα κατέδειξε η έρευνα είναι ότι ο εμβολιασμός στα φαρμακεία αναδείχθηκε ασφαλής για τους πολίτες και αποτελεσματικός, με τα στοιχεία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τώρα ως επιχειρήματα για τη συμμετοχή των φαρμακείων στα εμβολιαστικά προγράμματα και για τη θετική τους συμβολή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 100 χιλιάδες άτομα που εμβολιάστηκαν είτε σε 22 φαρμακεία και 90 άλλες υγειονομικές δομές μεταξύ Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020. Λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες μέσω μηνύματος στο κινητό. Το 76% αυτών έστειλαν απαντήσεις, με τους 5000 να έχουν εμβολιαστεί σε φαρμακεία και να αναφέρουν παρενέργειες στο 4,8% και με τους 72.000 σε νοσοκομεία/κλινικές να αναφέρουν παρενέργειες στο 6%. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν οι αναμενόμενες, ανεξαρτήτως του χώρου του εμβολιασμού (πυρετός, πόνος, οίδημα, κόπωση, κεφαλαλγία).

Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα φαρμακεία δέχτηκαν σε γενικές γραμμές πιο νέους σε ηλικία για εμβολιασμό έναντι των άλλων δομών που είχαν περισσότερους εμβολιασθέντες άνω των 65 ετών. Σημειώνεται όμως ότι η έρευνα ξεκίνησε ένα μήνα μετά την έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου στα φαρμακεία και αυτή η ηλικιακή ομάδα συνήθως εμβολιάζεται νωρίς. Επίσης δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά στις αναφορές των ηλικιωμένων που δεν ήταν το αναμενόμενο, δεδομένης της πιο εύθραυστης ηλικίας τους. Ωστόσο όσοι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν σε φαρμακείο και υπέστηκαν κάποιες παρενέργειες, δεν αναζητήσαν ιατρική φροντίδα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν τα δεδομένα αυτά δεν είναι ξεκάθαρα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που διεξήγαν την έρευνα και τη δημοσίευσαν στο BMJ Open, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα φαρμακεία προσελκύουν και το κοινό που δεν θα εμβολιαζόταν υπό άλλες συνθήκες, συμπέρασμα που επίσης κρίνεται πολύ σημαντικό.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη