Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέαΑσφαλής η χρήση αναστολέων ΜΕΑ και σαρτάνων σε COVID-19

10/6/2020 2:17:13 μμ
Δεν έχουν αρνητική επίδραση στην έκβαση των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόσφατες μελέτες παρατήρησης για δύο κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων, τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) και τους ανταγωνιστές του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης (ΑRBs, που ονομάζονται επίσης σαρτάνες) δείχνουν ότι είναι ασφαλή για χρήση σε ασθενείς με νόσο COVID-19.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), τα φάρμακα αυτά έδειξαν ότι δεν επιδρούν στον κίνδυνο μόλυνσης με το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και δεν υποδεικνύουν αρνητική επίδραση στην έκβαση των ασθενών με νόσο COVID-19.

Ο ΕΜΑ λοιπόν επαναλαμβάνει την προηγούμενη συμβουλή του ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αναστολείς ΜΕΑ ή σαρτάνες όπως τους έχει συστήσει ο ιατρός τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2020, δημοσιεύματα προκάλεσαν ανησυχίες για τις δράσεις αυτών των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα ή νεφρική νόσο, σε ασθενείς με νόσο COVID-19. Ο ΕΜΑ έκανε ανασκόπηση 16 πρόσφατα δημοσιευμένων μελετών για τη χρήση των αναστολέων ΜΕΑ και των σαρτανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και έδειξε ότι αυτές οι ανησυχίες δεν υποστηρίζονται από την πλέον πρόσφατη κλινική τεκμηρίωση.

Ο EMA και το δίκτυο ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ ενημερώνει πάντως ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα διαθέσιμα δεδομένα και αυτά που προκύπτουν για τη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης πανδημίας και εργάζεται μαζί με άλλες ρυθμιστικές αρχές και σχετικούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για να παρέχουν αξιόπιστες συμβουλές για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η αύξηση της παραγωγικής ικανότητάς τους, αν πάρουν έγκριση
Σύμφωνα και με τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Αυτοφροντίδας


Σχετικά άρθρα

Σε σύμβαση με την Gilead προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Για να εξασφαλίσει πρόσβαση στη ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία της COVID-19
Pfizer και η BioNTech: Ξεκινούν τελικές δοκιμές στο εμβόλιο κατά του SARS-COV-2
Εάν εγκριθεί θα παραδοθούν 100 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του 2020
COVID-19: Έξι φαρμακευτικές εταιρείες ανταλλάσσουν πληροφορίες για την ανάπτυξη των φαρμάκων τους
Στόχος η αύξηση της παραγωγικής ικανότητάς τους, αν πάρουν έγκριση
Η COVID-19 θα αυξήσει τους θανάτους από καρκίνο
Σύμφωνα με άρθρο στο Science