Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ασφαλής η χρήση αναστολέων ΜΕΑ και σαρτάνων σε COVID-19

10/6/2020 2:17:13 μμ
Δεν έχουν αρνητική επίδραση στην έκβαση των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόσφατες μελέτες παρατήρησης για δύο κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων, τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) και τους ανταγωνιστές του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης (ΑRBs, που ονομάζονται επίσης σαρτάνες) δείχνουν ότι είναι ασφαλή για χρήση σε ασθενείς με νόσο COVID-19.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), τα φάρμακα αυτά έδειξαν ότι δεν επιδρούν στον κίνδυνο μόλυνσης με το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και δεν υποδεικνύουν αρνητική επίδραση στην έκβαση των ασθενών με νόσο COVID-19.

Ο ΕΜΑ λοιπόν επαναλαμβάνει την προηγούμενη συμβουλή του ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αναστολείς ΜΕΑ ή σαρτάνες όπως τους έχει συστήσει ο ιατρός τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2020, δημοσιεύματα προκάλεσαν ανησυχίες για τις δράσεις αυτών των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα ή νεφρική νόσο, σε ασθενείς με νόσο COVID-19. Ο ΕΜΑ έκανε ανασκόπηση 16 πρόσφατα δημοσιευμένων μελετών για τη χρήση των αναστολέων ΜΕΑ και των σαρτανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και έδειξε ότι αυτές οι ανησυχίες δεν υποστηρίζονται από την πλέον πρόσφατη κλινική τεκμηρίωση.

Ο EMA και το δίκτυο ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ ενημερώνει πάντως ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα διαθέσιμα δεδομένα και αυτά που προκύπτουν για τη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης πανδημίας και εργάζεται μαζί με άλλες ρυθμιστικές αρχές και σχετικούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για να παρέχουν αξιόπιστες συμβουλές για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και συμβουλές σχετικά με τον εμβολιασμό
Και παρέχει στους φαρμακοποιούς τα απαραίτητα στοιχεία και εκπαιδευτικά εργαλεία






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση