Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ασφαλείς οι αναστολείς PD-1 στους ασθενείς με HIV

22/10/2018 9:57:09 πμ
Όμως πρέπει να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια με μεγαλύτερες έρευνες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εφικτή δείχνει να είναι η ανοσοθεραπεία με αναστολείς PD-1 / PDL-1 κατά του καρκίνου, στους ασθενείς με HIV, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ESMO 2018 στο Μόναχο.


Να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με AIDS διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό για κάποιες μορφές καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του πρωκτού, του δέρματος, του λαιμού και του πνεύμονα κ.ά., με ενδεικτικό ότι το 1/3 των θανάτων ασθενών με HIV οφειλόταν στον καρκίνο, το 2010.


Οι ασθενείς με HIV και καρκίνο, συνήθως δεν εκπροσωπούνται σε κλινικές δοκιμές φαρμάκων, οι οποίες επιλέγουν υποψήφιους με τη μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, οπότε δεν γίνεται άμεσα γνωστό πώς θα αντιδράσουν σε νεότερες θεραπείες.


Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Dr. Aurélien Gobert από το Παρίσι, να εξεταστεί μια θετική στον ιό HIV ομάδα ασθενών που έλαβαν ανοσοθεραπεία με τον αναστολέα PD-1 (nivolumab) για τον καρκίνο και να εξαχθούν συμπεράσματα για το ιικό φορτίο και τον αριθμό των CD4 λεμφοκυττάρων.


Από τους 20 ασθενείς που αξιολογήθηκαν, 5% είχαν μεταστατικό μελάνωμα και το υπόλοιπο 95% έλαβαν θεραπεία για μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και όπως δήλωσε ο Gobert «δεν είδαμε θανάτους που να σχετίζονται με παρενέργειες των φαρμάκων ή ανεπιθύμητες ενέργειες από το ανοσοποιητικό σύστημα».


Οι επιστήμονες τόνισαν ότι το μέγεθος του δείγματος των ασθενών και η διάρκεια παρακολούθησης τους δεν τους επιτρέπει να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, αλλά ο Gobert ανέφερε πως «γνωρίζουμε ότι λίγοι ασθενείς ανταποκρίνονται στην ανοσοθεραπεία, αλλά αυτοί που ανταποκρίνονται ζουν περισσότερο. Αυτό φαίνεται να ισχύει για τον ασθενή με μελάνωμα στην ομάδα μας, αλλά η μελέτη είναι πολύ πρόσφατη για να καθορίσουμε τα ποσοστά επιβίωσης αυτή τη στιγμή. Η βασική μας θεώρηση είναι ότι η θεραπεία φαίνεται να είναι καλά ανεκτή από καρκινοπαθείς ασθενείς με HIV, εφόσον συνεχίζεται κανονικά η αντιρετροϊκή τους θεραπεία».


Σχολιάζοντας αυτή τη μελέτη, ο καθηγητής John Haanen του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου στο 'Αμστερνταμ δήλωσε: «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα άλλων μικρότερων μελετών που δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο που ζουν με HIV και ενώ βρίσκονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία, μπορούν να λάβουν με ασφάλεια αντι-PD-1 θεραπεία. Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας δείχνουν επίσης ότι το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης των HIV-θετικών ασθενών στην ανοσοθεραπεία φαίνεται να είναι παρόμοιο με αυτό άλλων καρκινοπαθών. Αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες - ιδανικά, σε μια μελλοντική κλινική δοκιμή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της