Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Αποτελεσματικές οι υφασμάτινες μάσκες, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ

16/11/2020 4:58:57 μμ
Η καθολική χρήση τους έχει και οικονομικά οφέλη δείχνουν οι νέες μελέτες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι υφασμάτινες μάσκες δεν μπλοκάρουν μόνο τα μεγάλα σταγονίδια, αλλά μπορούν επίσης να μπλοκάρουν την απελευθέρωση 50-70% των μικρότερων σταγονιδίων, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες του Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ σχετικά με τη χρήση των μασκών για την προστασία από τον ιό SARS-CoV-2.

Αυτό σημαίνει ότι το άτομο που φοράει μάσκα εκτίθεται σε μικρότερο βαθμό σε σωματίδια που προκαλούν λοίμωξη, ακόμη και στα μικρότερα από 10 μικρόμετρα.
Όσο περισσότερα τα στρώματα και οι ίνες της μάσκας, τόσο μεγαλύτερη η προστασία που παρέχουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φιλτράρεται έως και το 50% των μικρών σωματιδίων, κάτω του 1 μικρόμετρου, και ιδίως από κάποια υλικά, όπως το πολυπροπυλένιο.

Συνεπώς οι μάσκες προσφέρουν διπλό όφελος: βοηθούν στην πρόληψη της μετάδοσης από τους ασυμπτωματικούς ή ολιγοσυμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι ευθύνονται περίπου για το 50% της διασποράς, και στην έκθεση σε μικρότερο ιικό φορτίο.

Αναφέρεται επίσης ότι πολλές μελέτες παρατήρησης επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της καθολικής χρήσης μάσκας.
Όπως ενδεικτικά αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ, σε 124 οικογένειες στο Πεκίνο, όπου τουλάχιστον ένα μέλος ήταν θετικό για τον ιό SARSCoV-2, η χρήση της μάσκας μείωσε τη δευτερογενή μετάδοση κατά 79%.

Παράλληλα μια οικονομική ανάλυση μελετών υπολόγισε ότι η αύξηση χρήσης της μάσκας κατά 15% θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για την επιβολή lockdown και θα μείωνε τις οικονομικές απώλειες κατά 1 τρισ. ευρώ ή περίπου 5% του εθνικού εγχώριου προϊόντος. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω του προγράμματος ΕΚΕ «Πρόληψη»






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους