Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αποκλειστική χρήση των άυλων barcodes από Δευτέρα

4/10/2018 11:49:15 πμ
Μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από την επόμενη Δευτέρα 08/10/2018, ξεκινάει η εκτέλεση γνωματεύσεων αποκλειστικά με τη χρήση άυλων μοναδικών αριθμών αποζημίωσης, τους γνωστούς και ως άυλα barcodes για συγκεκριμένα προϊόντα: επιθέματα, καθετήρες και οστομικά είδη.


Για τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικά και υγειονομικά υλικά και για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, το σύστημα εκτέλεσης γνωματεύσεων θα λειτουργήσει παράλληλα και με τους δύο τρόπους εκτέλεσης (με τη χρήση αύλων κωδικών και με τη χρήση του κωδικού ΕΑΝ) μέχρι τις 30/10/2018.


Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίδεται, ενώ ως λόγοι της καθυστέρησης αναφέρονται ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων (παρά τους εντατικούς ρυθμούς, με τους οποίους εργάζεται το αρμόδιο τμήμα του Οργανισμού) αλλά και τα πολλά λάθη στις αιτήσεις των εισαγωγέων (ειδικότερα στον αριθμό των τεμαχίων).


Υπενθυμίζεται ότι ο νέος τρόπος εκτέλεσης γνωματεύσεων με τα άυλα barcodes ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ στις αρχές του καλοκαιριού. Οι εισαγωγείς/κατασκευαστές των προϊόντων άρχισαν να καταχωρούν αιτήσεις διάθεσης άυλων κωδικών ηλεκτρονικά και το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΠΥΥ, αφού τις έλεγχε και τις αξιολογούσε, παρέδιδε τους μοναδικούς κωδικούς αποζημίωσης.


Στόχος του ΕΟΠΥΥ ήταν να ξεκινήσει η αποκλειστική χρήση των άυλων barcode την 1η Σεπτέμβρη, κάτι που αποδείχθηκε ανεφάρμοστο, καθώς οι εταιρείες δεν είχαν προλάβει να διανείμουν όλα τους τα προϊόντα με τους νέους κωδικούς και τα φαρμακεία ήθελαν χρόνο να διαθέσουν το απόθεμά τους. Ζητήθηκε λοιπόν η εκτέλεση γνωματεύσεων στα φαρμακεία να γίνεται και με τους δύο τρόπους.


Από 10/09/2018, ξεκίνησε τελικά η χρήση των άυλων κωδικών μόνο για όσους εισαγωγείς / κατασκευαστές που είχαν λάβει έγκριση των αιτήσεων τους. Ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων και η ανάγκη για ομαλή μετάβαση στο νέο τρόπο εκτέλεσης των γνωματεύσεων έδωσε «παράταση» στο εγχείρημα και διατηρήθηκαν οι δύο τρόποι εκτέλεσης έως σήμερα.


Τέλος, ανακοινώθηκε ότι για τα αναπνευστικά είδη/οξυγόνο και για τα ορθοπεδικά επί παραγγελία, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για το χρόνο εφαρμογής του συστήματος των άυλων κωδικών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο