Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αποκλειστικά με 2 τετραδύναμα εμβόλια οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί

30/9/2021 3:53:12 μμ
Στόχος να γίνουν 4,2 εκατ. δόσεις σύμφωνα με τον Απ. Βαλτά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στα ράφια των φαρμακείων βρίσκονται ήδη οι 1,7 εκατ. δόσεις των αντιγριπικών εμβολίων, τα οποία μπορούν από αύριο να συνταγογραφούνται, ενώ ο φετινός στόχος είναι να πραγματοποιηθούν 4,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί έτσι ώστε να πετύχουμε την απόλυτη ανοσία, όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπ. Υγείας, τον πρόεδρο του ΠΦΣ και την αντιπρόεδρο του ΠΙΣ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής και περιλαμβάνουν δυο στελέχη του Α, τον Η1Ν1 και τον Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β. Τα εμβόλια αυτά γίνονται σε μία δόση και γνωρίζουμε ότι δεν παρεμβαίνουν στα σχήματα εμβολιασμού τόσο του κορονοϊού όσο και των άλλων εμβολίων».

Η ειδικός τόνισε πως η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Ωστόσο, προέτρεψε όλες τις ομάδες που ανήκουν σε υψηλό κίνδυνο για νόσηση να εμβολιαστούν, καθώς πλέον δεν βρισκόμαστε υπό lockdown όπως πέρυσι που μοιραία η εξάπλωση των ιών της γρίπης ήταν μηδενική.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απ. Βαλτάς επισήμανε πως την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν 4 εκατ. εμβολιασμοί, όταν το ’18-’19 ήταν 2,2 και το ’19-’20 ήταν 3,2. «Αυτό δίνει τη δυναμική ώστε όλοι μαζί να μιλήσουμε στον κόσμο και να μη φοβηθεί με κανένα τρόπο να κάνει ακόμα και συνδυαστικά το εμβόλιο της 3ης ή της 1ης δόσης και το αντιγριπικό εμβόλιο. Απλώς κάτι τέτοιο απαιτεί αν είναι ταυτόχρονα, να γίνει σε διαφορετικά σημεία του σώματος».

Ο Απ. Βαλτάς σημείωσε πως για πρώτη φορά σε συνεργασία με το υπ. Υγείας, τα εμβόλια είναι ήδη στις αποθήκες και στα ράφια των φαρμακείων, ενώ τόνισε την ανάγκη μαζικότητας στον αντιγριπικό εμβολιασμό, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις των σοβαρών αναπνευστικών ασθενειών. «Είμαι σίγουρος ότι και αυτή τη χρονιά θα πετύχουμε τα 4.200.000 που πραγματικά είναι ένα πάρα πολύ καλό νούμερο για να φτάσουμε στα επίπεδα της ανοσίας της αγέλης».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών