Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Best in Pharmacy Awards 2026
O θεσμός που αναδεικνύει τα προϊόντα φαρμακείου και τις πρακτικές προώθησής τους

Από τις 16/02 οι ασθενείς μπορούν να αιτούνται ΦΥΚ μέσω φαρμακείων

5/2/2026 5:16:35 μμ
Υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ Απ. Βαλτά και Θ. Καρποδίνη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ξεκινά και επίσημα η επέκταση της διάθεσης ΦΥΚ μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, αφού υπογράφτηκε σήμερα 05/02 η σχετική συλλογική σύμβαση από τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη και τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Απόστολο Βαλτά, παρουσία του υπουργού Υγείας.


Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης, από τις 16 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για να μπορούν οι ασθενείς να κάνουν τα αιτήματά τους. Σε πρώτη φάση θα αφορά ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και  σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά σκοπός είναι η υπηρεσία να επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες ασθενών και όπως είπε «να φτάσουμε, το πρώτο τρίμηνο του 2026, τις 66.000 συνταγές το μήνα».

Απ. Βαλτάς: «Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό»

Από την πλευρά του ο Απ. Βαλτάς, αφού εξήρε τη συμβολή του υπουργού, σχολίασε: «Δίνεται η δυνατότητα οι ασθενείς με αυτές τις παθήσεις να λαμβάνουν τα φάρμακα τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος γιατί τα φαρμακεία είναι παντού. Είναι το φαρμακείο της γειτονιάς, είναι το φαρμακείο στο Καστελόριζο, είναι το φαρμακείο στη Χάλκη, είναι το φαρμακείο στη Σύμη. Όχι μετακίνηση, όχι ταλαιπωρία, όχι άγχος για τον Έλληνα ασθενή που πρέπει να του προσφέρουμε τα καλύτερα. Επομένως, εμείς θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, έτσι όπως τον δίνουμε σαν φαρμακοποιοί». Η Θ. Καρποδίνη δήλωσε ότι καταφέραν επιτέλους και υπέγραψαν σήμερα τη σύμβαση με τον ΠΦΣ, τονίζοντας ότι «είναι ένα πρόγραμμα που τρέχουμε πιλοτικά πάνω από δύο χρόνια».

Βασικά στοιχεία της διαδικασίας

Ο ασθενής ενημερώνεται μέσω του ΣΗΣ για τη δυνατότητα διάθεσης του φαρμάκου από ιδιωτικό φαρμακείο και επιλέγει αυτό που επιθυμεί, για κάθε συνταγή ξεχωριστά. Ακολουθεί ο προέλεγχος και η έγκριση της συνταγής, η αποστολή των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ στο φαρμακείο, η παραλαβή και ταυτοποίηση από τον φαρμακοποιό. Για την υπηρεσία ορίζεται επιστημονική αμοιβή 20,00 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) ανά συνταγή για τον ιδιώτη φαρμακοποιό.

Τηλεσυμβουλευτική στα φαρμακεία: Το επόμενο βήμα της συνεργασίας υπουργείου-φαρμακοποιών

Στο πλαίσιο υπογραφής της σύμβασης, ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη συζήτηση για το επόμενο βήμα συνεργασίας του με τους φαρμακοποιούς: τα οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη ψηφιοποίηση των φαρμακείων έτσι ώστε, μέσα στο 2027, να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ψηφιακό δίκτυο υγείας στα ιδιωτικά φαρμακεία για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών μέσω της τηλεσυμβουλευτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο ΠΦΣ ζητά άμεση διασύνδεση των προγραμμάτων φαρμακείου με το μητρώο μέσω API
Και πιστεύει ότι τα αυτά πρέπει να ανήκουν στους φαρμακοποιούς






Σχετικά άρθρα

Ειρ. Αγαπηδάκη: Ξεκινά εκ νέου το «Προλαμβάνω»
Με τις εξετάσεις μαστογραφίας και υπερηχογραφήματος μαστών
Στο διαδίκτυο μπορείς να αγοράσεις και φάρμακα
Καταγγελία του Φ.Σ. Πέλλας στον ΕΟΦ
Νέα δεδομένα για τα αστικά λύματα από ΠΕΦ, ΣΦΕΕ και ΕΦΕΧ
Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο
Φαρμακεία αεροδρομίων: Υπόνοιες από το ΠΑΣΟΚ για «φωτογραφικές» διατάξεις
Ο βουλευτής Μ. Χουρδάκης ζητά έγγραφα και στοιχεία