Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Απαιτείται πλήθος διευκρινίσεων για το φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό

2/10/2023 8:24:22 μμ
Ενώ σε αναμονή είναι και οι αποφάσεις για όσους φαρμακοποιούς «βιάστηκαν» να εκδώσουν συνταγές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την άποψη ότι θα έπρεπε η πλατφόρμα διενέργειας και δήλωσης αντιγριπικών εμβολιασμών να είχε ανοίξει και έχει παραμετροποιηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου, εξέφρασαν μιλώντας στο f.daily πηγές από τον ΠΦΣ, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί να μπορούν να εκτελούν δωρεάν τα αντιγριπικά εμβόλια στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, από 1η Νοεμβρίου η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραμετροποίησης (δηλ. θα πρέπει να έχουν οριστεί οι κατηγορίες του πληθυσμού που δικαιούνται δωρεάν ένα από τα 4 αντιγριπικά εμβόλια). 


Ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δεν μπορούν να παραμετροποιηθούν αλλά χρήζουν εμβολιασμού, π.χ. φροντιστές μωρών, ανοϊκών ασθενών ή καρκινοπαθών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει η πλατφόρμα διενέργειας εμβολιασμού να συμπεριλάβει όλο τον ενήλικο πληθυσμό. Παραμένει βέβαια ανοιχτό το ενδεχόμενο, μέρος του πληθυσμού να χρειαστεί να πληρώσει το εμβόλιο, διότι δεν θα είναι ανάμεσα στους δικαιούχους.


Την ίδια στιγμή πάντως ο Φ.Σ. Αττικής επιμένει με επιστολές του προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να δοθεί λύση για τις συνταγές που ήδη εκδόθηκαν από φαρμακοποιούς, οι οποίοι σε λίγες μέρες καλούνται να καταθέσουν τους φακέλους τους προς αποζημίωση και δεν γνωρίζουν αν πρέπει να εντάξουν σε αυτούς τα εν λόγω έντυπα. Σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily, το θέμα που έχει προκύψει με αυτές τις συνταγές αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ πηγές αναφέρουν ότι αυτοί οι εμβολιασμοί δεν έπρεπε να έχουν γίνει, καθώς η προηγούμενη εμβολιαστική περίοδος είχε λήξει. Σε κάθε περίπτωση, η σχετική πλατφόρμα αυτή τη στιγμή αναγράφει ότι: «Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Δεν επιτρέπεται η καταχώρηση αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)