Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Απαγόρευση του καπνίσματος και στις παραλίες!

2/2/2018 12:39:29 μμ
Πρωτοποριακή ισπανική πρωτοβουλία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρωτοπόρος στον αντικαπνιστικό αγώνα θέλει να αναδειχθεί η τοπική κυβέρνηση της ισπανικής επαρχίας της Μούρθια.

Θέτοντας στόχο να μειώσει το ποσοστό του πληθυσμού που καπνίζει στο 5% μέχρι το 2025 (σήμερα είναι 28%), σκέφτεται να δημιουργήσει ένα δίκτυο από οργανωμένες παραλίες, όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα! Σχετικό αίτημα έχει γίνει δεκτό από την τοπική Βουλή, εδώ και 8 μήνες.


Μάλιστα, ο τοπικός υπεύθυνος Υγείας Μανουέλ Βιλιέγας δήλωσε πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της επέκτασης της απαγόρευσης του καπνίσματος σε ΟΛΕΣ τις παραλίες της περιοχής, όμως παραδέχθηκε πως αυτό είναι δύσκολο, διότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να το πράξει.


Ωστόσο πρόσθεσε πως η τοπική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τις δημαρχίες της περιοχής και πως από αυτό το καλοκαίρι θα υπάρχουν παραλίες «ελεύθερες από καπνό». Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος, θα απαιτηθεί η συνεργασία και η «συνυπευθυνότητα» όλης της κοινωνίας.


«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δημόσιας υγείας και γ' αυτό η δράση της τοπικής κυβέρνησης απέναντι στο κάπνισμα κρίνεται αναγκαία, αναπόδραστη και άμεση. Το κάπνισμα σκοτώνει πολλούς περισσότερους ανθρώπους από το AIDS, τα παράνομα ναρκωτικά, τα τροχαία δυστυχήματα και τα οινοπνευματώδη μαζί», επεσήμανε ο Βιλιέγας και συμπληρώνει: «τα στοιχεία είναι αμείλικτα: ο καπνός μειώνει κατά 10 χρόνια τον μέσο όρο για το προσδόκιμο ζωής και οι μισοί καπνιστές χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του εθισμού τους αυτού, το ένα τρίτο εξ αυτών από καρκίνο».


Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης προβλέπονται επίσης εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα, η δημιουργία Αθλητικών Κέντρων όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα και στους ανοικτούς χώρους και ένα πρόγραμμα («Argos») για την πρόληψη του καπνίσματος, της κατανάλωσης οινοπνευματωδών και κάνναβης από εφήβους.


Στο παιχνίδι θα ενταχθούν και οι επαγγελματίες υγείας που θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα στον υπόλοιπο πληθυσμό, καθώς όπως τόνισε ο Βιλιέγας «οι επαγγελματίες της υγείας έχουμε μία δημόσια ευθύνη απέναντι σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δημόσιας υγείας της εποχής μας, όπως ακριβώς έχουν και οι καθηγητές απέναντι στους μαθητές τους». 

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους