Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Απ. Βαλτάς: Έως και το 60% των rapid tests γίνονται στα φαρμακεία

6/12/2021 9:52:05 μμ
Μεγάλη η αύξηση της κερδοφορίας όσων τα πραγματοποιούν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τον τελευταίο χρόνο η διανομή των self tests στον πληθυσμό, η διενέργεια των rapid tests, ο προγραμματισμός των εμβολιασμών COVID-19 αλλά και η θεσμοθέτηση της διενέργειας των αντιγριπικών εμβολιασμών έχουν προσδώσει στο ελληνικό φαρμακείο επιπλέον κύρος και αξία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Απ. Βαλτά, ο οποίος μίλησε στο f.daily και αποκάλυψε ότι ο Σύλλογος αποφάσισε να διεξάγει μια νέα μελέτη από τις αρχές του χρόνου για την αξία των υπηρεσιών που παρέχονται πλέον από τα φαρμακεία αλλά και το ρόλο που έχουν οι φαρμακοποιοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα στοιχεία που θα προκύψουν, όπως εκτιμά ο ίδιος, θα αποδείξουν σε όλους πόσο αποτελεσματική είναι η συνεργασία τους με τα φαρμακεία της χώρας.

Τα έσοδα από τα rapid tests

Σύμφωνα με τον Απ. Βαλτά, το 50-60% των rapid tests που διενεργούνται σε όλη την Ελλάδα γίνονται πλέον στα φαρμακεία και αυτό οφείλεται στη σχέση εμπιστοσύνη μεταξύ φαρμακοποιού και πολίτη αλλά και στην εύκολη προσβασιμότητα.

«Το rapid test είναι συνυφασμένο με το φαρμακείο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Αν και είμαστε η τελευταία χώρα που ξεκίνησε την εφαρμογή τους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούνται είναι τέτοια που διαφυλάσσουν την εγκυρότητα του αποτελέσματος και κατΆ επέκταση την υγεία του πολίτη. Ως κλάδος καταφέραμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του τουρισμού, όταν μας ζητήθηκε να πραγματοποιούμε rapid tests εκεί που δεν υπήρχαν διαγνωστικά ή ήταν ελάχιστα. Επίσης συμβάλλαμε στην ιχνηλάτηση των ασθενών και των συνοδών τους όλες τις ώρες και τις ημέρες, στηρίζοντας την κοινωνία και την οικονομία».

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, μόνο το μήνα Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 4 εκατομμύρια rapid tests στα φαρμακεία με συνεπακόλουθο και την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Εμβόλια και self tests

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το σύνολο των ραντεβού για εμβολιασμούς COVID-19 (μαζί με τις ακυρώσεις και τους επαναπρογραμματισμούς) είναι γύρω στα 7-8 εκατομμύρια. Σε συνδυασμό με την τακτική προμήθεια των πολιτών με self tests, έχει αυξηθεί ο όγκος δουλειάς στο φαρμακείο. Όσον αφορά τη διάθεση από αυτήν την εβδομάδα ενός self test σε όλους τους ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένους και μη, ο πρόεδρος τόνισε ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι πως οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να ανοίγουν τη συσκευασία των 5 τεμαχίων και να δίνουν μόνο ένα σετ, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα διανομής ατομικών συσκευασιών ή συσκευασιών των 2 που θα κάλυπταν και τα self test που θα διανεμηθούν τον Ιανουάριο.

«Όλες αυτές οι διαδικασίες έχουν αυξήσει την κίνηση στα φαρμακεία, αυτό όμως είναι η προοπτική τους: να παρέχουν υπηρεσίες. Οι φαρμακοποιοί πρέπει να αποκτήσουν κουλτούρα σεβόμενοι την έννοια της υπηρεσίας που δεν έχει σχέση με τη λιανική πώληση», σημείωσε τέλος ο Απ. Βαλτάς.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Θ. Κουτσούκης: «Μας έδωσαν τα εμβόλια Covid-19 που δεν αφορούν κανέναν πλέον»
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας