Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο

Αντιυπερτασικό φάρμακο συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

4/10/2013 12:34:41 μμ
Η λοσαρτάνη αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο σύμφωνα με έρευνες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΣύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού και παγκρεατικό καρκίνο, η ουσία λοσαρτάνη, γνωστό αντιυπερτασικό φάρμακο, δείχνει να συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε ασθενείς καρκίνο, σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία.


Οι γιατροί σκοπεύουν τώρα να χορηγήσουν τη λοσαρτάνη σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, προκειμένου να ελέγξουν το κατά πόσον το συγκεκριμένο φάρμακο θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής, όπως αναφέρει το περιοδικό «Nature Communications». Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης τεστάρουν –με τη βοήθεια εθελοντών ασθενών με μη χειρουργήσιμους καρκίνους του παγκρέατος– τα αποτελέσματα του συνδυασμού χημειοθεραπείας και λήψης λοσαρτάνης. Παρόλο που οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η θεραπεία αυτή δεν θα σώσει τους ασθενείς, ελπίζουν ότι θα τους χαρίσει μερικούς επιπλέον μήνες ή ακόμα και χρόνια ζωής.


Σημειωτέον, ότι μόνο το 5% των ασθενών με παγκρεατικό καρκίνο επιβιώνει για τουλάχιστον 5 χρόνια. Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στο ότι μόνο ένας στους δέκα ασθενείς με καρκίνο έχει όγκο που είναι χειρουργήσιμος.


Τα ποντίκια –στα οποία εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη συνδυαστική θεραπεία– επέζησαν για μεγαλύτερο διάστημα, συγκριτικά με εκείνα τα οποία υποβλήθηκαν μόνο σε χημειοθεραπεία. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι το κατά πόσο το συγκεκριμένο αντιυπερτασικό φάρμακο βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας και στους ανθρώπους.

Η λοσαρτάνη

Η λοσαρτάνη χρησιμοποιείται για περισσότερα από 10 χρόνια ως ασφαλές αντιυπερτασικό φάρμακο.

Ο τρόπος λειτουργίας της είναι μέσω της χαλάρωσης ή διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, έτσι ώστε τα αγγεία να είναι σε θέση να μεταφέρουν περισσότερο αίμα, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος. Βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και γύρω από τους όγκους, επιτρέπει σε περισσότερα φάρμακα της χημειοθεραπείας να φτάσουν στο στόχο τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με άρθρο στο Science
Από τον επίκ. καθηγητή Χειρουργικής, Mayo Clinic, Γρηγόρη Τσιώτο


Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
Αναπτύσσεται εμβόλιο κατά του κορονοϊού 2ης γενιάς
Δημιουργεί Τ-κύτταρα, αυξάνοντας την προστασία από πιθανές μεταλλάξεις του ιού
SARS-CoV-2: Η χρονική διάρκεια μεταδοτικότητας του ιού δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες
Ισχύει για τους περισσότερους ασθενείς με COVID-19