Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Aντιπυρετικά και ΜΣΑΦ συνιστώνται για την αντιμετώπιση των ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου COVID-19

8/6/2021 5:07:53 μμ
Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής Κ.Υ. Νεμέας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η κατάλληλη χρήση αντιπυρετικών και ΜΣΑΦ, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, σύμφωνα με τις οδηγίες από όλους τους οργανισμούς υγείας των ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπης βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που μπορεί να παρουσιαστούν μετά τον εμβολιασμό.

Αυτό συμβαδίζει με το γεγονός ότι στις μελέτες εμβολίων COVID-19, επιτράπηκε στους συμμετέχοντες να χρησιμοποιούν αντιπυρετικά/ΜΣΑΦ για τη θεραπεία των συμπτωμάτων. Αυτό συνέβη στις κλινικές δοκιμές Pfizer-BioNTech και Moderna, οι οποίες έδειξαν αποτελεσματικότητα άνω του 94%, που υποδηλώνουν ότι η χρήση αντιπυρετικών/ΜΣΑΦ δεν επηρέασε την ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο.

Η λανθασμένη εντύπωση ότι τα φάρμακα αυτά είναι πιθανόν να μειώνουν την ανοσολογική απόκριση ξεκίνησε σύντομα μετά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων COVID-19, με τη δημοσίευση κάποιων μελετών που ισχυρίστηκαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτό συζητήθηκε ως ενδεχόμενο γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στα εμβόλια μέσω της διαδικασίας «ελεγχόμενη φλεγμονή».
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περιορισμένα κλινικά δεδομένα σχετικά με το πώς τα αντιπυρετικά/ΜΣΑΦ επηρεάζουν την ανοσοαπόκριση στα εμβόλια, ενώ η ανοσοαπόκριση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου και άλλους παράγοντες.

Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν για να αποδείξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 προσφέρουν σαφή εικόνα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%
«Δεν υπάρχει συσχέτιση» αποφάνθηκε η επιτροπή PRAC






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»