Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αντιμετωπίζοντας σήμερα την αγορά του αύριο

27/11/2018 10:46:19 πμ
Πώς ο φαρμακοποιός θα προσεγγίσει τους έφηβους πελάτες του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι έφηβοι αποτελούν ένα σημαντικό υποσύνολο της οικονομίας της χώρας. Οι ανάγκες τους, ακόμα και μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, ανήκουν στην κατηγορία των ανελαστικών προσδοκιών σε κάθε οικογένεια, αποκλίνοντας έτσι από την επιβεβλημένη ιεράρχηση που περιόρισε σημαντικά το μερίδιο αυθόρμητων πωλήσεων στην αγορά

Η αγορά του αύριο

Η κατηγορία των εφήβων σήμερα σηματοδοτεί την αγορά του αύριο, αφού σημαντικό τμήμα των αγορών τους χαρακτηρίζεται από επιλογές που είναι προσανατολισμένες στο διαδίκτυο, με συνεχώς νεότερα ψηφιακά εργαλεία.

Σε γενικές γραμμές, οι έφηβοι ακολουθούν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Καταναλώνουν σημαντικό χρόνο στο διαδίκτυο και μελετούν τιμές.
  • Αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα.
  • Είναι περισσότερο δεκτικοί στα off patent και private label προϊόντα.
  • Είναι προσανατολισμένοι στην έκπτωση και σε cost value επιλογές.

 

Οι κίνδυνοι της μετάλλαξης των χαρακτηριστικών της επικοινωνίας και συνεπακόλουθα της πώλησης είναι σημαντικοί, ιδιαίτερα αφού η μεταστροφή της καταναλωτικής συνήθειας αποτελεί δομική αλλαγή στο υπάρχον μοντέλο και θα αλλάξει εύκολα και άμεσα όλη την αγορά του φαρμακείου. Οπότε η αναγνώριση και η ορθή ανάγνωση των αλλαγών σήμερα, θα μας επιτρέψει να έχουμε πρόσβαση και στις επιλογές τους μελλοντικά..

Προσαρμογή του φαρμακοποιού στην εξέλιξη

Ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες, στους οποίους στηρίζεται το ελληνικό φαρμακείο είναι η προσωπική σχέση και η αμεσότητα που έχει ο καταναλωτής ασθενής με τον φαρμακοποιό, σχέση την οποία για να διαφυλάξει ο τελευταίος θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η είσοδος και η αποδοτικότερη αξιοποίηση του διαδικτύου και των social media είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να προσεγγίσει και να αναπτύξει ο φαρμακοποιός τη σχέση αυτή με τους εφήβους.

Φωτίζοντας τον πυρήνα της αγοράς, οι νέοι σήμερα παρουσιάζουν σημαντικές ανάγκες. Με δεδομένη την επιρροή που τους ασκούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο γενικότερα αλλά και το βομβαρδισμό πληροφόρησης, την οποία πολλές φορές αδυνατούν να αποκωδικοποιήσουν αλλά και να επαληθεύσουν, πρώτο και καθοριστικό σημείο αποτελεί ο ρόλος του φαρμακοποιού - συμβούλου υγείας. Με την αγορά των «fake news» – ψευδών ειδήσεων να διογκώνεται και το επιθετικό και πολλές φορές παραπλανητικό μάρκετινγκ, η αναζήτηση από πλευράς τους σταθερών σημείων αναφοράς, στα οποία να μπορούν να στηριχτούν θα είναι συνεχώς μεγαλύτερη.


Η ταύτιση του φαρμακοποιού ως το σημείο αναφοράς στη συμβουλή, αποτελεί τη νέα πρόκληση σε μια εποχή που η φιλελεύθερη παγκόσμια τάση της αποριοθέτησης της ειδίκευσης οδηγεί στη συγκέντρωση της αγοράς.

Ο φαρμακοποιός, λοιπόν, οφείλει να συντονιστεί με το βηματισμό της τεχνολογικής εξέλιξης και να αναζητήσει νέους τρόπους για να επικοινωνήσει με τους ασθενείς, ακολουθώντας καινοτόμες πρακτικές.

Οι ανάγκες υγείας των εφήβων

Εμβαθύνοντας στις ανάγκες υγείας της Generation Z (1995 - 2012), πέραν του ρόλου του συμβούλου υγείας, το φαρμακείο καλείται να καλύψει ένα μεγάλο εύρος αναγκών με μία ευρεία γκάμα προϊόντων που καλύπτουν:

  • ακμή - καλλυντική φροντίδα
  • διατροφή
  • άσκηση - αθλητικές δραστηριότητες
  • διακοπή καπνίσματος
  • διαγνωστικά τεστ κατ? οίκον
  • αντισύλληψη.

 

Καλλυντική φροντίδα: Η αγορά των καλλυντικών στην κρίση εμφάνισε αυξητική τάση από το 2014 και έπειτα (+8,5% το 2016, +5,9% το 2017, σύμφωνα με την ICAP), με το μερίδιο των φαρμακείων να διευρύνεται στο 27,4% των 1,2 δισ. της αγοράς.


Συμπληρώματα διατροφής: Οι διατροφικές ανάγκες των εφήβων είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ειδικά στη σημερινή εποχή που οι περισσότεροι έφηβοι έχουν έντονη αθλητική δραστηριότητα. Το 45% της σκελετικής μάζας δημιουργείται κατά την εφηβική ηλικία, οπότε είναι καθοριστική η πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D και μαγνησίου.


Διακοπή καπνίσματος: Η χώρα μας κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρώπη (27%), ενώ πάνω από 12.000 παιδιά (10-14 ετών) καπνίζουν στη χώρα (2015). Ο ρόλος του φαρμακοποιού, όπως και των υπολοίπων επιστημόνων υγείας, είναι καθοριστικός στον εντοπισμό των καπνιστών και την ανάδειξη των καταστροφικών συνεπειών της καπνιστικής συνήθειας.


Με βάση το προσαρμοσμένο πρωτόκολλο των 5As για το φαρμακείο μπορούμε να διακόψουμε την έκθεση των νέων στην καπνιστική συνήθεια:

  • Ατομική υγιεινή: Εστίαση σε παράγοντες όπως η κακή μυρωδιά και η αναπνοή.
  • Χαμηλή ελκυστικότητα: Χαμηλή ελκυστικότητα στο άλλο φύλλο και σε φίλους - σύντομη γήρανση.
  • Μειωμένες αθλητικές επιδόσεις: Μείωση των αθλητικών επιδόσεων από τη χρήση καπνού.
  • Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία: Βραχεία αναπνοή, συχνές υποτροπές λοιμώξεων στο αναπνευστικό, βήχας, βρογχίτιδα, προβλήματα στα δόντια.
  • Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία: Καρδιοπάθειες, έμφραγμα, καρκίνος.
  • Κόστος: Εστίαση στο άμεσο και έμμεσο κόστος που καταλήγει σε χαμηλή ποιότητα ζωής.

 

Διαγνωστικά τεστ: Η αγορά των διαγνωστικών συσκευών και τεστ είναι μια από τις δυναμικά αναπτυσσόμενες στο χώρο του φαρμακείου μέσα στα χρόνια που έρχονται. Πέραν των κλασικών τεστ εγκυμοσύνης, έχουν αρχίσει και κάνουν αισθητή την παρουσία τους εργαλεία έγκαιρης διάγνωσης και αναγνώρισης παθήσεων, τα οποία οι έφηβοι μπορούν να φέρουν σε πέρας άμεσα, γρήγορα και με ασφάλεια κατ? οίκον. Τέτοια τεστ αφορούν το διαβήτη, τη χοληστερίνη, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, την κολπίτιδα, σοβαρές παθήσεις του εντέρου κτλ.


Αντισύλληψη: Ο ρόλος τους φαρμακοποιού είναι σημαντικός επίσης στην ενημέρωση και στη συμβουλευτική σχετικά με θέματα αντισύλληψης, μέσα από ενεργητικές διαδικασίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εφήβων με τη διανομή έτοιμου εκπαιδευτικού υλικού και την ετοιμότητα στην παροχή της όποιας συμβουλευτικής αναζήτησης από πλευράς τους. Επίσης καθοριστική είναι η κατάρτιση και εκπαίδευση των φαρμακοποιών στην αντιμετώπιση περιστατικών ανεπιθύμητων κυήσεων και τη διανομή και συμβουλευτική αναφορικά με το χάπι της επόμενης μέρας.


Πηγή: "Φαρμακευτικός Κόσμος", τεύχος #170

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου