Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αντιγριπικός εμβολιασμός στο φαρμακείο: Ναι αλλά πώς;

28/9/2020 4:15:59 μμ
Δύσκολες μέρες περιμένουν τους φαρμακοποιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων». Αυτό ξεκαθάρισε την Παρασκευή η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του Sars-CoV-2.

Εν τω μεταξύ οι φαρμακοποιοί –που έχουν πλέον πιστοποιηθεί να εμβολιάζουν ενήλικες– βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, καθώς από τη μία ο ΠΦΣ συνιστά να αναβάλλεται ο εμβολιασμός σε άτομα ύποπτα για COVID-19, από την άλλη η ζήτηση σε αντιγριπικά εμβόλια έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Πιο αναλυτικά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε οδηγίες που εξέδωσε σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό στα φαρμακεία, αναφέρει ότι αυτός «πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων» προκειμένου «να αποφευχθεί η έκθεση του προσωπικού του φαρμακείου αλλά και άλλων ασθενών/επισκεπτών στον ιό». Οι φαρμακοποιοί θέτουν όμως το ζήτημα των ασυμπτωματικών ασθενών και αναρωτιούνται πώς θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος νοσεί και ποιος όχι.

Παράλληλα οι φαρμακοποιοί ανησυχούν για την επάρκεια των δόσεων που δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει τις λίστες αναμονής που έχουν δημιουργηθεί στα φαρμακεία εδώ και πολλές ημέρες, με τις φαρμακαποθήκες τους να τους λένε ότι τα εμβόλια που θα παραλάβουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έχουν παραγγείλει (μπορεί και της τάξης του 20-30%), ενώ το σύνολο των εμβολίων θα έρθει σε δόσεις, με την τελευταία να αναμένεται στο τέλος του χρόνου. Προβλέπεται λοιπόν να γίνει «μάχη» για το ποιος θα προλάβει να εμβολιαστεί, με τους φαρμακοποιούς να φοβούνται ότι οι «μάχες» αυτές θα γίνονται μέσα στα φαρμακεία τους.

Από την πλευρά της πολιτείας, πάντως, έχει ήδη βγει η ανακοίνωση ότι «κάθε ιατρική συνταγή που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική».
Η απόφαση ελήφθη για λόγους ορθού προγραμματισμού ενόψει την έναρξη της συνταγογράφησης αντιγριπικών σήμερα. Σημειώνεται ότι χειρόγραφη συνταγή θα γίνεται δεκτή μόνο για τους ασφαλισμένους φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, για πολίτες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή που δεν έχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας και για μετανάστες χωρίς ΑΜΚΑ κτλ. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο