Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο

Αντιγριπικός εμβολιασμός στο φαρμακείο: Ναι αλλά πώς;

28/9/2020 4:15:59 μμ
Δύσκολες μέρες περιμένουν τους φαρμακοποιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων». Αυτό ξεκαθάρισε την Παρασκευή η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του Sars-CoV-2.

Εν τω μεταξύ οι φαρμακοποιοί –που έχουν πλέον πιστοποιηθεί να εμβολιάζουν ενήλικες– βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, καθώς από τη μία ο ΠΦΣ συνιστά να αναβάλλεται ο εμβολιασμός σε άτομα ύποπτα για COVID-19, από την άλλη η ζήτηση σε αντιγριπικά εμβόλια έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Πιο αναλυτικά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε οδηγίες που εξέδωσε σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό στα φαρμακεία, αναφέρει ότι αυτός «πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων» προκειμένου «να αποφευχθεί η έκθεση του προσωπικού του φαρμακείου αλλά και άλλων ασθενών/επισκεπτών στον ιό». Οι φαρμακοποιοί θέτουν όμως το ζήτημα των ασυμπτωματικών ασθενών και αναρωτιούνται πώς θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος νοσεί και ποιος όχι.

Παράλληλα οι φαρμακοποιοί ανησυχούν για την επάρκεια των δόσεων που δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει τις λίστες αναμονής που έχουν δημιουργηθεί στα φαρμακεία εδώ και πολλές ημέρες, με τις φαρμακαποθήκες τους να τους λένε ότι τα εμβόλια που θα παραλάβουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έχουν παραγγείλει (μπορεί και της τάξης του 20-30%), ενώ το σύνολο των εμβολίων θα έρθει σε δόσεις, με την τελευταία να αναμένεται στο τέλος του χρόνου. Προβλέπεται λοιπόν να γίνει «μάχη» για το ποιος θα προλάβει να εμβολιαστεί, με τους φαρμακοποιούς να φοβούνται ότι οι «μάχες» αυτές θα γίνονται μέσα στα φαρμακεία τους.

Από την πλευρά της πολιτείας, πάντως, έχει ήδη βγει η ανακοίνωση ότι «κάθε ιατρική συνταγή που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική».
Η απόφαση ελήφθη για λόγους ορθού προγραμματισμού ενόψει την έναρξη της συνταγογράφησης αντιγριπικών σήμερα. Σημειώνεται ότι χειρόγραφη συνταγή θα γίνεται δεκτή μόνο για τους ασφαλισμένους φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, για πολίτες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή που δεν έχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας και για μετανάστες χωρίς ΑΜΚΑ κτλ. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσηςΣχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι φαρμακοποιοί θα νομιμοποιηθούν να εμβολιάσουν το κοινό για την COVID-19
Μπορεί να εγκριθούν εμβόλια που δεν θα έχουν πάρει πλήρη άδεια
Διαμαρτυρίες στα φαρμακεία για τα αντιγριπικά και τα αντιβιοτικά;
Τι πρέπει να απαντά ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά