Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αντιδρούν οι γιατροί στην εμπλοκή των φαρμακοποιών στον εμβολιασμό Covid-19

16/12/2020 4:45:30 μμ
Υποστηρίζουν ότι θα χαθεί χρόνος και χρήμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη στιγμή που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα φαρμακεία έχουν αποκτήσει έναν ενεργό και καθόλα σημαντικό ρόλο στις υπηρεσίες εμβολιασμού και ενημέρωσης των πολιτών έναντι της νόσου Covid-19 οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) επιθυμούν στην Ελλάδα η όλη διαδικασία να έχει ιατρογενή χαρακτήρα.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους προς την ηγεσία του υπ. Υγείας «να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των δυνάμεων που είναι διαθέσιμες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά όμως τα 20.000 ιατρεία αποθαρρύνονται λόγω ασαφειών και υπερβολών στο μέχρι σήμερα σχεδιασμό, που θα πρέπει να διευκρινισθούν και να διορθωθούν».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό επικοινωνώντας απευθείας με τον ιατρό τους, καθώς αυτή η απλή διαδικασία εξασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο της κατάστασης της υγείας του ασθενούς, την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και συμβουλευτική. Επιπλέον, θα βοηθήσει να ξεπεραστούν αμφιβολίες και δισταγμοί που μπορεί να συνοδεύουν το συγκεκριμένο εμβολιασμό. Κυρίως όμως, ο έλεγχος, που σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται μετά την άφιξη του ασθενούς στο εμβολιαστικό κέντρο, θα γίνεται προηγουμένως, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη χρόνου, εμβολίων και εμπιστοσύνης. Πρακτικά δηλαδή, κατά την άφιξη στο εμβολιαστικό κέντρο θα είναι απαραίτητη μια απλή θερμομέτρηση.

Και ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι τα 12.000.000 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το διακανονισμό ραντεβού από άλλα κέντρα, θα σπαταληθούν σε μια άσκοπη, αντιεπιστημονική και ατελέσφορη διαδικασία.

Επιπροσθέτως ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι θα βοηθήσει αν:
  • Οι ασθενείς έχουν δικαίωμα επιλογής εμβολιαστικού κέντρου και αν τα ιατρεία έχουν δυνατότητα καθορισμού ωραρίου και ημερών λειτουργίας.
  • Διευκρινισθεί ο αριθμός των επισκεπτών/τριών υγείας και των νοσηλευτών/τριών που μπορεί να επιτηρεί κάθε ιατρός, ώστε να είναι εφικτή η διοργάνωση και μαζικότερων εμβολιασμών, σε συνεργασία με άλλους φορείς.
  • Στα ιατρεία, όταν οι εμβολιασμοί γίνονται από τον ίδιο τον ιατρό, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα και την καταχώρηση του εμβολιασμού, εφόσον εργάζεται μόνος του. Με τον τρόπο αυτό, που είναι ήδη γνωστός και συνηθισμένος από άλλους εμβολιασμούς, η δυνατότητα εμβολιασμών της χώρας θα αυξηθεί κατακόρυφα.
  • Διευκρινιστεί πώς διακινούνται και παραλαμβάνονται τα εμβόλια, καθώς και για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
  • Δοθεί μέριμνα για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στους χώρους εργασίας τους, δημόσιους και ιδιωτικούς.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου