Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντιδιαβητικό φάρμακο από γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού

20/3/2009
Φθηνότερα βιοτεχνολογικά φάρμακα και εμβόλια υπόσχεται να προσφέρει η «μοριακή γεωργία»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού τα οποία μπορούν να παράγουν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του διαβήτη.

Η ανακάλυψη αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στο ανερχόμενο πεδίο της μοριακής γεωργίας, που υπόσχεται να προσφέρει φθηνότερα βιοτεχνολογικά φάρμακα και εμβόλια σε σχέση με τον παραδοσιακό βιομηχανικό τρόπο παραγωγής τους.

Ο καπνός δεν φημιζόταν -μέχρι τώρα τουλάχιστον- για τις ευεργετικές επιπτώσεις του στην υγεία. Όμως Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αυτή τη φορά ανακάλυψαν μια «υγιή» χρήση του: δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού τα οποία μπορούν να παράγουν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του διαβήτη.

 

Η ανακάλυψη αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στο ανερχόμενο πεδίο της μοριακής γεωργίας, που υπόσχεται να προσφέρει φθηνότερα βιοτεχνολογικά φάρμακα και εμβόλια σε σχέση με τον παραδοσιακό βιομηχανικό τρόπο παραγωγής τους. Η σχετική έρευνα -στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Pharma-Planta- έγινε από το πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία, με υπεύθυνο τον καθηγητή Μάριο Πετζότι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «BMC Biotechnology».

 

Οι Ιταλοί ερευνητές παρήγαγαν φυτά καπνού που περιέχουν μια ισχυρή αντι-φλεγμονώδη πρωτεΐνη, την ιντερλευκίνη-10 (IL-10), η οποία μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς τύπους 1, αλλά και άλλους ασθενείς με αυτοάνοσες παθήσεις. Μάλιστα η παραγωγή της πρωτεΐνης έγινε σε αρκετή ποσότητα, ώστε είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα φύλλα του καπνού, χωρίς να χρειαστούν μακρές διαδικασίες εξαγωγής και καθαρισμού.

 

Αρκετές αγροχημικές εταιρίες, μεταξύ αυτών η Bayer και η Syngenta, προσπαθούν να παράγουν πολύπλοκα πρωτεϊνικά φάρμακα σε φυτά, αλλά η πρόοδος είναι αργή. Προς το παρόν, φάρμακα αντισωμάτων και εμβόλια παράγονται σε καλλιέργειες κυττάρων.

Όμως η ευρωπαϊκή ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τέτοια φάρμακα μπορούν να αναπτυχθούν πολύ πιο αποτελεσματικά στα χωράφια, από τη στιγμή που τα φυτά αποτελούν τους πιο αποδοτικούς (και σε οικονομικούς όρους) παραγωγούς πρωτεϊνών. Αρκετά διαφορετικά φυτά έχουν μελετηθεί γι’ αυτό το σκοπό από διάφορες ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο, αλλά ο καπνός αποτελεί ένα από τα πιο προτιμώμενα. «Ο καπνός είναι φανταστικό φυτό, επειδή είναι εύκολο να τροποποιηθεί γενετικά και είναι εύκολο επίσης να αναγεννηθεί ένα ολόκληρο φυτό από ένα και μοναδικό κύτταρο», δήλωσε ο Πετζότι.

 

Σε επόμενο στάδιο, η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να θρέψει ποντικούς, που έχουν αυτοάνοσες ασθένειες, με τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, ώστε να μελετήσει τις αντιδράσεις τους. Επίσης θα εξετάσει αν συχνές μικρές δόσεις του φυτού μπορούν να σταματήσουν το διαβήτη, αν ληφθούν σε συνδυασμό με μια άλλη ουσία (GAD65), που επίσης έχει παραχθεί μέσα σε φυτά καπνού.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Περιέγραψε την εμπειρία του σε μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εφημερίδες
Ήδη η Abbott στις ΗΠΑ προχώρησε σε σημαντικές συνεργασίες


Σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ: Προειδοποίηση για τις λοιμώξεις από Vibrio vulnificus
Απαιτούν άμεση εντατική φροντίδα και χειρουργική επέμβαση
EMA: Επανεξέταση φαρμάκου για τη διαχείριση του βάρους
Διερευνάται για τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή ασφάλεια
Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας
Πραγματοποιείται και διερεύνηση των ευρύτερων σχετικών αναγκών