Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Η Draeger Hellas φέρνει νέα προσέγγιση για την πρόληψη
10 χρόνια Tεχνολογία για τη Ζωή και στην Ελλάδα
Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία από τον Απρίλιο του 2020
Για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες
Εξελίξεις στη δερμοκοσμητολογία & νέα πατενταρισμένα μόρια
Πώς διασφαλίζονται η καταλληλότητα και η αποτελεσματικότητα των καλλυντικών


Αντιβιοτικά και αντιγριπικός εμβολιασμός στο επίκεντρο του ελληνικού φαρμακείου

29/10/2019 3:27:30 μμ
Σημαντικές ανακοινώσεις σε εκδήλωση του ΠΦΣ-ΕΣΗΕΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περισσότερα από 200 εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως ώστε να αντιμετωπίσουν διάφορες νόσους και να περιορίσουν τη θνησιμότητα, ενώ την ίδια ώρα απειλητικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τα συστήματα υγείας.

Η σημασία του εμβολιασμού φαίνεται από τα ποσοστά μείωσης νοσηρότητας που φθάνουν το 100%, όπως καταγράφεται από την επιστημονική κοινότητα. Για παράδειγμα για την ευλογιά είχαμε τον 20ό αιώνα 48.164 περιστατικά τον χρόνο και το 2006 μηδενίστηκαν. Το ίδιο ισχύει για 175.885 περιστατικά διφθερίτιδας αλλά και 16.000 περιστατικά πολιομυελίτιδας. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ «Eμβόλια και αντιβιοτικά: Ενημερώνομαι-Προλαμβάνω», η Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Εμβόλια και αντιβιοτικά

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς υπογράμμισε πως «τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά είναι οι δυο σημαντικότερες ανακαλύψεις της φαρμακευτικής επιστήμης, καθώς η χρήση τους μαζί με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οδήγησε στην αύξηση του μέσου προσδόκιμου ζωής κατά τριάντα και πλέον έτη. Είναι γνωστό ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα οδήγησαν στη σημαντική ελάττωση του επιπολασμού ή ακόμη και στην εξάλειψη πολλών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

Ανάλογη ήταν και η επίδραση των αντιβιοτικών καθώς λοιμώξεις που κατά το παρελθόν οδηγούσαν σε βέβαιο θάνατο, σήμερα θεωρούνται "απλές" ασθένειες».

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Φραγκούλη, αναπληρωτή αρχίατρο ΕΔΟΕΑΠ, αντιπρόεδρο Β' της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, η Ελλάδα, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία: την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά και την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών. Και συμπλήρωσε πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός κατά προτίμηση θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της έναρξης του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης, στην Ελλάδα περί τα μέσα-τέλη Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο εμβολιασμός ακόμα και αργότερα μπορεί να είναι επωφελής και θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρεται καθ' όλη τη διάρκεια της εποχής της γρίπης, ακόμη και τον Ιανουάριο ή αργότερα.

Ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού

«Αντιβιοτικά: Φαρμακευτική πρακτική και προκλήσεις» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Ανδρέας Βίτσος, φαρμακοποιός, υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Φ.Σ. Ζακύνθου. Αναφέρθηκε εκτενώς στους στόχους της ορθής φαρμακευτικής πρακτικής και το ρόλο του φαρμακοποιού που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
• Την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.
• Την αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών (Κίτρινη Κάρτα).
• Την έγκαιρη κατεύθυνση των ασθενών προς το σύστημα υγείας (Ιατρεία, Κέντρα Υγείας). 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προκειμένου να ενημερώνουν τους μαθητές για κρίσιμα θέματα πρόληψης
Εξαιρετικά αποτελέσματα έδειξε πιλοτικό πρόγραμμα στην Ουαλία


Σχετικά άρθρα

Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία από τον Απρίλιο του 2020
Για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες
Φαρμακοποιοί και στα σχολεία!
Προκειμένου να ενημερώνουν τους μαθητές για κρίσιμα θέματα πρόληψης
Θεσσαλονίκη: Συμφωνία Φαρμακευτικού Συλλόγου - Δήμου για τους σταυρούς φαρμακείων
Τυχόν αλλαγές πρέπει να γίνουν έως το τέλος του έτους από τους φαρμακοποιούς
Μ. Βρετανία: Αίτημα να πωλούνται ελεύθερα τα αντισυλληπτικά της επόμενης ημέρας
Χωρίς τις επιπλέον χρεώσεις για τη συμβουλή του φαρμακοποιού