Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αντιβιοτικά: Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα οι φαρμακοποιοί

14/10/2020 3:31:08 μμ
Κάποιοι τηρούν το νόμο και κάποιοι όχι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Φωτιά έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους φαρμακοποιούς να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.
Από τη μία πλευρά είναι εκείνοι που τηρούν απαρέγκλιτα το νόμο και δεν δίνουν αντιβιοτικά χωρίς ηλεκτρονική συνταγή. Από την άλλη πλευρά είναι εκείνοι που τα χορηγούν στους πελάτες-ασθενείς τους, παραβλέποντας το άρθρο 18 του Ν. 4675/2020 που ξεκίνησε να ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου και ορίζει ότι «κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν είναι ηλεκτρονική και αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο (βάσει κωδικοποίησης κατά το International Classification of Diseases ICD), για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου».

Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για μη συναδελφική συμπεριφορά από μερίδα φαρμακοποιών που αποκομίζουν οι ίδιοι τα κέρδη από τα αντιβιοτικά που δεν δίνουν οι υπόλοιποι φαρμακοποιοί και μάλιστα όπως αναφέρουν, κάποιοι είναι σε συνεννόηση με γνωστούς τους γιατρούς να τους στείλουν πελάτες χωρίς συνταγή. Παράλληλα καθημερινά σχεδόν πολλά φαρμακεία αντιμετωπίζουν διαμαρτυρίες και παράπονα από πελάτες τους γιατί «σε άλλα φαρμακεία τα δίνουν».

Είναι δε χαρακτηριστική η ανάρτηση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντου στο facebook, στην οποία αναφέρεται σε φαρμακοποιούς που «υποστηρίζουν τους νόμους που διέπουν την υποχρεωτική συνταγογράφηση για να εμποδίζονται οι άλλοι να δίνουν αυτά που χορηγούν οι ίδιοι χωρίς συνταγή. Και το διαφημίζουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σχετικό νόμο που επιβάλλει την ηλεκτρονική συνταγή για τη χορήγηση αντιβιοτικών εξαιρούνται τα σκευάσματα τοπικής χρήσης. Χειρόγραφη συνταγή επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής, όπως είναι οι συνταγές από: φορείς που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, πολίτες (τουρίστες) εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαίους πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας), μετανάστες χωρίς ΑΜΚΑ, ΙΦΕΤ για φάρμακα που εισάγονται εκτάκτως και ατομικά, νοσηλευόμενους ασθενείς σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικά θεραπευτήρια, καθώς και από τους κτηνιάτρους. Τονίζεται όμως ότι οι χειρόγραφες συνταγές με αντιβιοτικά, φέρουσες την υπογραφή του ασθενή, φυλάσσονται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου