Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο

Αντιβιοτικά: Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα οι φαρμακοποιοί

14/10/2020 3:31:08 μμ
Κάποιοι τηρούν το νόμο και κάποιοι όχι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Φωτιά έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους φαρμακοποιούς να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.
Από τη μία πλευρά είναι εκείνοι που τηρούν απαρέγκλιτα το νόμο και δεν δίνουν αντιβιοτικά χωρίς ηλεκτρονική συνταγή. Από την άλλη πλευρά είναι εκείνοι που τα χορηγούν στους πελάτες-ασθενείς τους, παραβλέποντας το άρθρο 18 του Ν. 4675/2020 που ξεκίνησε να ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου και ορίζει ότι «κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν είναι ηλεκτρονική και αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο (βάσει κωδικοποίησης κατά το International Classification of Diseases ICD), για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου».

Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για μη συναδελφική συμπεριφορά από μερίδα φαρμακοποιών που αποκομίζουν οι ίδιοι τα κέρδη από τα αντιβιοτικά που δεν δίνουν οι υπόλοιποι φαρμακοποιοί και μάλιστα όπως αναφέρουν, κάποιοι είναι σε συνεννόηση με γνωστούς τους γιατρούς να τους στείλουν πελάτες χωρίς συνταγή. Παράλληλα καθημερινά σχεδόν πολλά φαρμακεία αντιμετωπίζουν διαμαρτυρίες και παράπονα από πελάτες τους γιατί «σε άλλα φαρμακεία τα δίνουν».

Είναι δε χαρακτηριστική η ανάρτηση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντου στο facebook, στην οποία αναφέρεται σε φαρμακοποιούς που «υποστηρίζουν τους νόμους που διέπουν την υποχρεωτική συνταγογράφηση για να εμποδίζονται οι άλλοι να δίνουν αυτά που χορηγούν οι ίδιοι χωρίς συνταγή. Και το διαφημίζουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σχετικό νόμο που επιβάλλει την ηλεκτρονική συνταγή για τη χορήγηση αντιβιοτικών εξαιρούνται τα σκευάσματα τοπικής χρήσης. Χειρόγραφη συνταγή επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής, όπως είναι οι συνταγές από: φορείς που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, πολίτες (τουρίστες) εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαίους πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας), μετανάστες χωρίς ΑΜΚΑ, ΙΦΕΤ για φάρμακα που εισάγονται εκτάκτως και ατομικά, νοσηλευόμενους ασθενείς σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικά θεραπευτήρια, καθώς και από τους κτηνιάτρους. Τονίζεται όμως ότι οι χειρόγραφες συνταγές με αντιβιοτικά, φέρουσες την υπογραφή του ασθενή, φυλάσσονται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Μπορεί να εγκριθούν εμβόλια που δεν θα έχουν πάρει πλήρη άδεια


Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι φαρμακοποιοί θα νομιμοποιηθούν να εμβολιάσουν το κοινό για την COVID-19
Μπορεί να εγκριθούν εμβόλια που δεν θα έχουν πάρει πλήρη άδεια
Διαμαρτυρίες στα φαρμακεία για τα αντιγριπικά και τα αντιβιοτικά;
Τι πρέπει να απαντά ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά