
Τον ριζικό μετασχηματισμό που επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις διαδικασίες R&D του φαρμακευτικού κλάδου ανέδειξε μέσα από ένα case study ο Σπύρος Κίντζιος, Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), στο πλαίσιο του συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του ΣΕΒ, «ΑΙ Στην Πράξη».
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της πλατφόρμας Loominus Studio της νεοφυούς εταιρείας BLI του Φίλιππου Τουρλομούση και παρουσίασε τη χρήση της στην ανάπτυξη ενός νέου αντηλιακού προϊόντος της InterMed, εξηγώντας πώς η intuitive AI πλατφόρμα άλλαξε ριζικά την ταχύτητα με την οποία διαμορφώνεται μια νέα σύνθεση, με ασφάλεια και σημαντική μείωση των απαιτούμενων πόρων.
Όπως εξήγησε, η διαδικασία αποτελείται από 3 βασικά βήματα:
1) την εκπαίδευση του ai assistant με τα απαραίτητα δεδομένα
2) τη μείωση του πειραματικού χώρου βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων
3) τη φάση του Adaptive Experimentation όπου με μόλις 15 πειράματα στον φυσικό χώρο του εργαστηρίου και την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων τους στο σύστημα, ο AI Assistant καταλήγει σε 2 βέλτιστες επιλογές.
Ο Σπύρος Κίντζιος υπογράμμισε πως η Loominus αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο, όχι μόνο για τον φαρμακευτικό τομέα αλλά και για κάθε βιομηχανία με ανάγκες συνταγοποίησης. Προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, ενώ προωθεί τη μετατροπή του R&D σε έναν πιο ευέλικτο και στρατηγικά ευθυγραμμισμένο τομέα μέσα στον οργανισμό. Όπως τόνισε κλείνοντας την ομιλία του, φιλοδοξία είναι η πλατφόρμα να ενσωματώσει στο μέλλον δεδομένα και από το ευρύτερο επιχειρησιακό περιβάλλον, όπως προβλέψεις ζήτησης και business impact, επιτυγχάνοντας μια γραμμική ενσωμάτωση σε όλα τα επίπεδα του Ομίλου.