Τα σχέδια της
κυβέρνησης για εξοικονόμηση δαπανών είναι πλέον ευφάνταστα και φυσικά δεν
μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι η
κυβέρνηση μελετά να θέσει και συγκεκριμένο οικονομικό όριο στην κάλυψη των
νοσηλίων για τους ασφαλισμένους στα 1.500 ευρώ!
Τι εξετάζουν τα αρμόδια υπουργεία.
Ανώτατο πλαφόν τα 1.500 ευρώ το χρόνο εξετάζει να θέσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας στην κάλυψη των αναγκών περίθαλψης. Πρόκειται για πρόταση που εξετάζεται λεπτομερώς και αναμένεται να περιλαμβάνει τα φάρμακα, τις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και τα νοσήλια των ασθενών. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων θα αυξηθεί κατακόρυφα καθώς με το όριο των 1.500 ευρώ δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες. Είναι ενδεικτικό ότι για μια απλή επέμβαση σκωληκοειδίτιδας που απαιτείται ολιγοήμερη νοσηλεία, το ποσό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τα 1.500 ευρώ. Χωρίς να υπολογίσει κανείς απλές καθημερινές ανάγκες υγείας όπως φάρμακα ευρείας χρήσης ή απλές επισκέψεις σε γιατρούς.
Πρόκειται πάντως για πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι εδώ και καιρό. Μάλιστα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν εμφανισθεί υπέρμαχοι μιας τέτοιας ιδέας, η οποία θα μειώσει τις δαπάνες αλλά θα εξαντλήσει τους ασθενείς οι οποίοι θα καλούνται να πληρώνουν πολύ περισσότερα από την τσέπη τους.
Μέχρι στιγμής η πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, μελετάται ωστόσο εκτενώς. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αρνήθηκε μάλιστα χθες ότι συζήτησε κάτι τέτοιο στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν αρκετοί στο υπουργείο
Υγείας που είναι αντίθετοι σε μια τέτοια σκέψη καθώς θα προκαλούσε μεγάλη
κοινωνική αναστάτωση. Όμως ανάλογη πρόταση με πλαφόν έχει τεθεί και για τα
φάρμακα στο παρελθόν, η οποία ωστόσο απερρίφθη.
Πηγή: http://www.iatropedia.gr (26/7/2012)