Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


'Ανοιξε ο δρόμος για τις αμειβόμενες υπηρεσίες στο φαρμακείο

11/3/2024 3:31:03 πμ
Το σύνολο των εμβολίων ενηλίκων θα πραγματοποιούνται με συνταγή από φαρμακοποιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το υπουργείο Υγείας είπε το «ναι» σε όλους τους εμβολιασμούς ενηλίκων στα φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου κατά της Covid-19, μετά από διαβουλεύσεις με την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 19 Μαρτίου επιτρέπει στα πιστοποιημένα ιδιωτικά φαρμακεία να προβαίνουν «στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, το οποίο συνταγογραφείται από ιατρούς». Εξαιρούνται οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και οι έγκυες για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.


Εφόσον ψηφιστεί, οι πολίτες θα έχουν την επιλογή να προσέρχονται στα φαρμακεία, με απλή ιατρική συνταγή για τη διενέργεια του εμβολιασμού έναντι της Covid-19. «Δημιουργούνται ουσιαστικά 10 χιλιάδες επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα δίπλα στο σπίτι των πολιτών για μια νόσο που ήρθε για να μείνει», σχολίασε χαρακτηριστικά στο f.daily ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απ. Βαλτάς. Ειδικά για το εμβόλιο της Covid-19 ορίζεται στο νομοσχέδιο αμοιβή του αδειούχου φαρμακοποιού με πέντε ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, κόστος το οποίο επωμίζεται ο εμβολιαζόμενος. 

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ συμπλήρωσε:

«Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την πληρωμή των υπηρεσιών αλλά και όλων των εμβολιαστικών πράξεων που θα γίνονται από τους φαρμακοποιούς προς τους πολίτες. Στόχος μας ήταν η νομιμοποίηση του εμβολιασμού εντός των φαρμακείων, κάτι που τελικά επετεύχθη»Το νομοσχέδιο ουσιαστικά αναγνωρίζει το φαρμακείο ως Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ως πιστοποιημένο σημείο ψυχρής αλυσίδας, αλλά και τον φαρμακοποιό πιστοποιημένο για το σύνολο των εμβολίων ενηλίκων. 


«Ο εμβολιασμός είναι ο βασικός πυλώνας πρόληψης της πολιτείας και οι φαρμακοποιοί έχουμε επιλεγεί για τη διενέργειά του», σημείωσε από την πλευρά του στο f.daily ο Σεραφείμ Ζήκας, Α' Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου