Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Ο Δημήτρης Αλιμπέρτης στα «Best in Pharmacy Awards 2022»
«Η μεγάλη συμμετοχή των εταιρειών και το επίπεδο της κριτικής επιτροπής αποδεικνύουν την επιτυχία του εγχειρήματος», σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου ΣΥΦΑΚ
Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του ΠΦΣ
Μετά τις παραιτήσεις των αντιπροέδρων Αλέξανδρου Τσαπέκου και Γιάννη Δαγρέ
PIF Greece: Δεν θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δωρεάν καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς
Τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας καταγγέλλουν ως στρεβλή τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης

Ανοιχτή επιστολή για τα ελλειπτικά φάρμακα

20/9/2022 3:08:34 μμ
H ιχνηλάτησή τους είναι πλέον η μόνη λύση!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εδώ και τώρα ιχνηλάτηση των ελλειπτικών φαρμάκων είναι πλέον η μόνη λύση! Αφού απέτυχαν όλα τα υπόλοιπα μέτρα και το θέμα έχει εξελιχθεί πλέον σε γάγγραινα του κλάδου, έχουμε υποχρέωση να το απαιτήσουμε για λογαριασμό των πολλών χιλιάδων μικρομεσαίων φαρμακείων και του συνόλου των ασθενών μας, όπως έχει και την ευθύνη το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ να μην επιτρέψουν, αλλά να σταματήσουν, αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις ελλείψεις. Να βάλουν ένα τέλος. Δεν πάει άλλο! Δεν μπορεί να αφήσουν να συνεχίζεται η κατάσταση αυτή! Έχει κυριολεκτικά ξεφύγει και βγάζει πλέον μάτι!

Αφού δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε το νοσηρό φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών, κατά τις οποίες εξάγουμε αυτά που εισάγουμε (!!!), ας εφαρμόσουμε κατ' αρχήν πιλοτικά την ιχνηλάτησή τους στα 20 ελλειπτικά φάρμακα, που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι και αναντικατάστατα. Με υπουργική απόφαση, ή όποια άλλη νομοθετική ρύθμιση απαιτείται, να υποχρεωθούν οι εταιρείες σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά 7 ή 15 ημέρες ή μήνα) να αντικαθιστούν, μέσω της αποθήκης επιλογής μας, σε όλα τα φαρμακεία της χώρας τα κουτιά των ελλειπτικών φαρμάκων, τα οποία μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαίνεται ότι έχουν χορηγηθεί από εμάς στους ασθενείς μας! Με τις απαραίτητες αυξομειώσεις στη συνέχεια ανάλογα με την κίνησή τους. Κάτι που πρακτικά σήμερα μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση από την πλευρά της Κυβέρνησης!  Για την ιστορία, όλοι θυμόμαστε πρόσφατα τη διανομή των self tests και πόσο επιτυχής ήταν η ιχνηλάτησή τους! 

Να σταματήσει εδώ και τώρα η υφιστάμενη τακτική, κατά την οποία οι αποθήκες έχουν τη διαχείριση αυτών των φαρμάκων, αλλά αυτή να γίνεται αυτόματα μέσω της ΗΔΙΚΑ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 
Να κλείσουν οι αποθήκες που λειτουργούν με ελάχιστους κωδικούς, με μηδαμινό πελατολόγιο και με μοναδικό σπορ τις παράλληλες εξαγωγές! Οι αρμόδιοι γνωρίζουν!
Να σταματήσει η περαιτέρω φτωχοποίηση των μικρομεσαίων φαρμακείων προς όφελος των πολύ μεγάλων, όπου εκεί τελικά καταλήγουν οι πελάτες, αφού η διαπραγματευτική δυνατότητα εξασφάλισης ελλειπτικών φαρμάκων είναι πολλαπλώς μεγαλύτερη λόγω του μεγάλου κύκλου εργασιών τους! Ο υφιστάμενος κανιβαλισμός μεταξύ των φαρμακείων με εργαλείο τα ελλειπτικά φάρμακα, ώστε ο μεγάλος να γίνεται μεγαλύτερος και ο μικρός να φυτοζωεί ή να σβήνει, δεν συνάδει με ένα χώρο υγείας και υπηρεσιών, όπως θέλουμε να είναι το σημερινό φαρμακείο! Και να υποστηρίζουμε συγχρόνως ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό! 
Να σταματήσει επιτέλους ο εκβιασμός από τις αποθήκες και τις εταιρείες προς το φαρμακείο! Δεν θα πρέπει, όταν έχεις έναν ασθενή μπροστά σου που έχει συνταγή με ένα ελλειπτικό φάρμακο, να αναγκάζεσαι ή να τον διώχνεις και να δίνεις την εικόνα ότι είσαι ένα «καημένο» φαρμακείο με ανεπάρκεια φαρμάκων ή όταν σηκώνεις το τηλέφωνο για να το παραγγείλεις να ακούς να σου λένε ότι για να πάρεις ένα κουτί από το συγκεκριμένο φάρμακο πρέπει να ανεβάσεις τις αγορές σου κατά 10.000 ευρώ! Έλεος! 

Θυμίζει χώρο υγείας και υπηρεσιών αυτή η κατάσταση; Όπου ο κανιβαλισμός και ο εκβιασμός ζουν και βασιλεύουν; Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε αυτούς τους κανόνες στο επάγγελμά μας; Θα περιμένουμε να μας πεθάνει κάποιος σε κάποια διανυκτέρευση, επειδή δεν βρήκε το φάρμακό του, και μετά να το διορθώσουμε; Ή μήπως δεν ξέρουμε ότι τα περισσότερα φαρμακεία διανυκτερεύουν χωρίς να έχουν διαθέσιμα δεκάδες αναντικατάστατων ελλειπτικών φαρμάκων;

Τέλος επικαλούμαι το άρθρο 107 της ΚΥΑ /Αρ. ΔΥΓ 3α/Γ.Π.32221/2013 (ΦΕΚ 1049 Β 29/4/13), στην οποία, και εμείς και ο σημερινός υπουργός Υγείας μπορούμε να στηριχθούμε προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του μέτρου της ιχνηλάτησης των ελλειπτικών φαρμάκων κατ' αρχήν πιλοτικά για 20 φάρμακα, και η οποία ρητά ορίζει ότι: «ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου, καθώς και οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης εξασφαλίζουν τον κατάλληλο και συνεχή εφοδιασμό των φαρμακείων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα». Ιδού λοιπόν η Ρόδος!
 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος εφιστά την προσοχή του ΕΟΦ για την πρόσφατη απόφασή του
Ώστε να μην συνωστίζονται οι ηλικιωμένοι στα Κέντρα Υγείας


Σχετικά άρθρα

Δεν είστε υποχρεωμένοι να δέχεστε κλήσεις από υποψηφίους των προσεχών εκλογών
Αν δεν το δηλώσετε, σύμφωνα με τον Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Έως το τέλος του χρόνου παρατείνονται τα ειδικά μέτρα για την πανδημία
Τις διατάξεις που αφορούν τα φαρμακεία καταγράφει ο ΠΦΣ
Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του ΠΦΣ
Μετά τις παραιτήσεις των αντιπροέδρων Αλέξανδρου Τσαπέκου και Γιάννη Δαγρέ
ΠΦΣ: Η εγγραφή των φαρμακείων στο ΓΕΜΗ δεν συνεπάγεται εγγραφή στα Επιμελητήρια
Αναφέρεται σε επιστολή προς το υπουργείο Ανάπτυξης