Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ανοίγει η βεντάλια για την αποζημίωση υπηρεσιών στο φαρμακείο

4/10/2021 8:45:27 μμ
Ο ΦΣΑ ζητά αμοιβή και για τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί ρεκόρ που σημειώθηκαν την προηγούμενη χρονιά αλλά και ο φετινός στόχος που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας και τον ΠΦΣ να αγγίξουν τα 4.200.000 δόσεις ήταν η αφορμή για να ανοίξει εκ νέου ο διάλογος για την αποζημίωση και αυτής της υπηρεσίας που παρέχεται από τα φαρμακεία προς τους πολίτες.

Ήδη το Δ.Σ. του Φ.Σ. Αττικής, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ζητά να υπάρξει ανάλογη αποζημίωση με αυτή των γιατρών και για τους φαρμακοποιούς, σημειώνοντας πως φέτος επανακαθορίστηκε η αποζημίωση για κάθε διενεργούμενο κατΆ οίκον εμβολιασμό σε 50 ευρώ και η αποζημίωση των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο σε 20 ευρώ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη και για τα φαρμακεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4 εκατομμύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί σε όλη την Ελλάδα, με την πλειονότητα αυτών να γίνεται από πιστοποιημένους φαρμακοποιούς.

Για διαχρονικό αίτημα των φαρμακοποιών κάνει λόγο ο Γιάννης Δαγρές, ταμίας του Δ.Σ. του ΦΣΑ, μιλώντας σχετικά στο f.daily:


«Είναι πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών η αποζημίωση της τέλεσης αντιγριπικού εμβολιασμού στο φαρμακείο, η οποία θα πρέπει να είναι ξεχωριστή από την αποζημίωση της αγοράς του εμβολίου και της εκτέλεσης της συνταγής. Εφόσον ούτε τα φαρμακεία επιδοτούνται από το κράτος ή άλλον φορέα ούτε ο φαρμακοποιός μισθοδοτείται, αλλά λειτουργούν και καλύπτουν τα έξοδά τους μέσω της προσωπικής τους εργασίας, είναι αναμενόμενο οποιαδήποτε δραστηριότητα πραγματοποιείται στα φαρμακεία να αποζημιώνεται ξεχωριστά. Θυμίζουμε ότι η αποζημίωση υπηρεσιών από τα φαρμακεία είναι ήδη γεγονός στη χώρα μας (ραντεβού εμβολιασμών, self test και rapid test). 

Θυμίζουμε επίσης ότι κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες, λαμβάνει χώρα στα φαρμακεία η τέλεση άνω του 90% των αντιγριπικών εμβολιασμών. Θυμίζουμε τέλος ότι χάρη σε αυτό, το σύστημα υγείας της χώρας γλιτώνει πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και επωφελείται από την πολύ μεγάλη οικονομία χώρων για το προσωπικό και τις δομές του. Αν δεν γίνονταν στα φαρμακεία οι εμβολιασμοί, αναπόφευκτα θα επιβαρύνονταν οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες υγείας».

Ωστόσο το αίτημα αυτό δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το σύνολο του Δ.Σ. Ο Γιάννης Καβαλάρης, μέλος του Δ.Σ. δήλωσε χαρακτηριστικά στο f.daily:

«Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Δεν θέλουμε το φαρμακείο να γίνει κέντρο υγείας παροχής υπηρεσιών. Θα πρέπει να επιμείνουμε να γίνει κέντρο φαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα και όλα τα φάρμακα να διακινούνται από αυτό με τη συμβουλή του επιστήμονα φαρμακοποιού».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Φαρμακοποιών






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης