Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


'Ανοια: πόσο επικίνδυνα είναι τα αγχολυτικά για την εμφάνισή της;

11/2/2016 5:45:28 μμ
Διαβάστε τι έδειξε επιστημονική έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Τα γνωστά σε όλους φάρμακα για τον έλεγχο του άγχους, οι βενζοδιαζεπίνες, έχουν μεγάλη κατανάλωση κυρίως ανάμεσα στα ηλικιωμένα άτομα. 


Οι ερευνητές τα έβαλαν στο μικροσκόπιο προκειμένου να κατανοήσουν αν η χρήση τους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό  περιοδικό The BMJ.


Τα αποτελέσματα, του University of Washington και του Group Health στο Σιάτλ, δεν υποστηρίζουν αιτιατή σχέση μεταξύ των βενζοδιαζεπινών και της άνοιας, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο η έρευνα υποδεικνύει ότι οι γιατροί θα πρέπει να αποφεύγουν τη χορήγηση βενζοδιαζεπινών σε ηλικιωμένους, για να προληφθούν σημαντικές παρενέργειες.


Οι βενζοδιαζεπίνες συνταγογραφούνται ευρέως στους ηλικιωμένους για τη ρύθμιση διαταραχών άγχους, ύπνου και κατάθλιψης. Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η χρήση τους θα μπορούσε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αλλά τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 3.434 ανθρώπους 65 ετών και άνω χωρίς άνοια στην έναρξη της έρευνας, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια κατά μέσον όρο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 797 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια, από τους οποίους 637 εμφάνισαν νόσο του Alzheimer.

Η ερευνητική ομάδα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ του υψηλότερου επιπέδου χρήσης βενδοδιαζεπινών και της άνοιας ή της νοητικής εξασθένησης.


Αντίθετα από ότι ανέμεναν,  ανακάλυψαν μικρή αύξηση του κινδύνου σε ανθρώπους με χαμηλή (μέχρι ένα μήνα) ή μέτρια χρήση  ( έως 4 μήνες).

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στελέχη του ΕΟΦ συναντήθηκαν με τον Κύπριο υπουργό Υγείας






Σχετικά άρθρα

Φυσικό αντηλιακό φίλτρο απέκτησε ευχάριστη και αόρατη υφή
Στο πλαίσιο μελέτης από επιστήμονες του UCLA
Ίδρυμα «Κλέων Τσέτης»: Μνημόνιο Συνεννόησης με το Nanopoulos Foundation
Για την υπεύθυνη αξιοποίηση της ΑΙ & την ψηφιακή εγγραμματοσύνη στην υγεία
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Αυξάνονται όλοι οι τύποι διαβήτη στην Ελλάδα
Σύμφωνα με δεδομένα από την ΗΔΥΚΑ
Vaccines Europe: Το 41% των υπό έρευνα εμβολίων αφορά νέες ενδείξεις
Η ένωση καλεί την Ε.Ε. να υποστηρίξει την καινοτομία στον τομέα