Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

'Aνευ προηγούμενου η ζήτηση για τα σκευάσματα σεμαγλουτίδης

1/12/2022 3:02:11 πμ
Αυξάνονται οι επενδύσεις σε αυτήν την κατηγορία φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε blockbuster αναδεικνύονται τα σύγχρονα φάρμακα που καταπολεμούν την παχυσαρκία, όπως εκτιμούσαν οι αναλυτές της Morgan Stanley Research τον Ιούλιο του 2022, προβλέποντας όχι μόνο σημαντική ανάπτυξη στη συγκεκριμένη αγορά αλλά και χορήγησή τους σε επίπεδο ΠΦΥ στο άμεσο μέλλον. Είναι ενδεικτικό ότι το σκεύασμα σεμαγλουτίδης της Novo Nordisk, που ενδείκνυται σε παχύσαρκους ασθενείς για την καταστολή της όρεξης, καταγράφει μέσα στο 2022 σημαντικές ελλείψεις σε διάφορες χώρες του κόσμου αποκλειστικά λόγω της αύξησης της ζήτησης.

Η ίδια η εταιρεία στις ΗΠΑ, σε ανακοίνωσή της πριν από λίγες ημέρες, έκανε λόγο για «άνευ προηγούμενου ζήτηση» και «βραχυπρόθεσμα ζητήματα στην παραγωγή», ενώ ενημέρωνε τους Αμερικανούς πολίτες ότι καταβάλλει την προσπάθεια να διαθέσει ξανά το φάρμακο στην αγορά έως το τέλος του χρόνου. Θέτοντας δε σε προτεραιότητα τους ασθενείς που βρίσκονται υπό αγωγή, ζητά από τους επαγγελματίες υγείας να μη συνταγογραφούν το φάρμακο σε καινούριους ασθενείς εωσότου αποκατασταθεί η επάρκεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εταιρεία κυκλοφορεί και άλλο φάρμακο με σεμαγλουτίδη, σε διαφορετική δοσολογία, το οποίο απευθύνεται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αυτό επίσης έχει καταγράψει προβλήματα διαθεσιμότητας τους τελευταίους μήνες, κυρίως σε Ευρώπη και Αυστραλία, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΕΜΑ και του υπ. Υγείας της χώρας αντίστοιχα.

Έρχονται και άλλα αντίστοιχα φάρμακα

Κύριος ανταγωνιστής του φαρμάκου της Novo Nordisk θα εξελιχθεί ενδεχομένως και η τιρζεπατίδη της Eli Lilly. Το φάρμακο αυτό προορίζεται αποκλειστικά σε ασθενείς με διαβήτη, αναμένει όμως από τον FDA επέκταση της ένδειξης και για την παχυσαρκία, καθώς σύμφωνα με τις μελέτες, μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης αλλά έχει σημαντική δράση και στην απώλεια βάρους.
Δεν είναι απίθανο λοιπόν να δούμε σύντομα και άλλα φάρμακα να διεκδικούν μερίδιο από την αναπτυσσόμενη αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μεγάλη Βρετανία η κυβέρνηση ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 20 εκατ. λιρών (24,17 εκατ. δολαρίων) στην έρευνα για νέες θεραπείες και τεχνολογίες που να στοχεύουν στην παχυσαρκία. Αυτό γιατί η νόσος σήμερα «κοστίζει» στο NHS 6 δισ. λίρες το χρόνο, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει στις 9,7 δισ. λίρες ετησίως έως το 2050. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι ασθενείς να χάσουν το 20% του βάρους τους, ώστε το NHS να εξοικονομήσει ποσά, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)